Hempont

Een fietstocht op 1 maart langs de Hempont.

IMG_0793.JPG

De nieuwe flat bij de Den Uylbrug in Zaandam

IMG_4213

Raampje op de pont

IMG_4217

Onttakeling van de energiecentrale van Nuon in Amsterdam-Westpoort?

IMG_4219

Liquido – The One Minutes

Ik zat in Zwolle in een café tegenover De Fundatie. Op een scherm werden continu boeiende filmpjes van 1 minuut afgespeeld. Het bleek om een kunstproject te gaan: The One Minutes. Helaas zijn de filmpjes niet via de website te bekijken.

Gelukkig hebben wij de Amsterdamse videokunstenaar Ludovico bereid gevonden speciaal voor de lezers van de Primaire Berichten een serie video’s van 1 minuut te maken. Vandaag deel 1: Liquido.

My Year In Cities, 2014

Ha, ik ben het land niet uit geweest, dit zijn de steden, dorpen en gehuchten waar ik in 2014 tenminste 1 nacht verbleef:

Nederland:

 • Amsterdam
 • Vaals
 • Zwolle

Friesland:

 • Oosterend (Terschelling)
 • Schiermonnikoog
 • Baard
Terschellinger wad

Terschellinger wad

My year in cities, 2013

Schiermonnikoog

Begin november waren we een weekendje op Schiermonnikoog. We hadden schitterend zonnig nazomerachtig weer.

Appartementencomplex Graaf Benstorff: ****
Restaurant Graaf Benstorff: ***
Restaurant Ambrosijn: ****

Vuurtoren Schiermonnikoog

Khareba & Gogia

H. vroeg ik zin had in een avondje Georgische volksmuziek. Sinds mijn vakantie naar Georgie in 1999 heeft dat land een streepje voor. Dus toen het ensemble Khareba & Gogia op kwam treden in de Nassaukerk in Amsterdam kocht ik direct een kaartje.

Khareba & Gogia bestaat uit vijf mannen: vier zangers en één accordeonist. Hun repertoire bevat volks- en kerkmuziek, soms instrumentaal, soms a-capella. In Georgisch kostuum gestoken, met traditionele dolk achter de riem, brengen zij hun nummers vol enthousiasme en overtuigende emoties. Heerlijk om naar te luisteren en naar te kijken.

Sir Hummus

Afgelopen week hebben we het perfecte eettentje ontdekt voor als je snel iets naar binnen moet werken als je naar filmtheater Rialto gaat: Sir Hummus. Het zit bij Rialto om de hoek, op het Van der Helstplein. Ze maken dagelijks hun eigen verse hummus, puur, zonder toevoegingen, die ik verrassend romig vond smaken.

Voor keuzestress hoef je niet bang te zijn, je kunt namelijk kiezen uit drie gerechten: hummus naturel, hummus met ei en hummus met iets van vlees erin. Twee pitabroodjes erbij, hap hap, en hop naar de film!

» Sir Hummus

Zwolle

De laatste dagen van 2014 waren we een paar dagen in Zwolle.

IMG_4105

We sliepen in Hotel Pillows. Veel restaurants waren al volgeboekt, maar uiteindelijk konden wij terecht in Indiaas restaurant Mayur Kitchen en we aten Mexicaans bij La Cucaracha.

Blikvanger in Zwolle is toch wel Museum De Fundatie dat sinds enkele jaren een spectaculair ei op het dak heeft. Dat ei is een expositieruimte (en een café), alwaar wij  de indrukwekkende beeldententoonstelling Hour Of The Wolf van Lotta Blokker zagen.

Een andere bijzondere plek is het Dominicanenklooster en -kerk. Eens per maand worden rondleidingen gegeven door het prachtige klassieke klooster met kloostertuin.

Meer foto’s in ons fotoalbum.

Plaatjes Vierde Kwartaal 2014

 1. Johnny Marr – Playland
 2. The Rural Alberta Advantage – Mended With Gold
 3. Bear in Heaven –  Time Is Over One Day Old
 4. The Smashing Pumpkins –  Monuments To An Elegy
 5. Kiasmos – Kiasmos

IDFA: Misconception

Na afloop van de IDFA-documentaire Misconception in Eye, vertelde maakster Jessica Yu waarom ze een documentaire wilde maken over overbevolking. Altijd als het over mondiale issues gaat is er een “big elephant in the room” dat andere antwoorden overschaduwt: overbevolking. Daarom was het voor haar logisch dit vraagstuk nader te bekijken.

Zij toont dit aan de hand algemene opmerkingen van statisticus Hans Rosling en drie mini-documentaires.

De eerste docu gaat over de Chinees Bao (29). Als gevolg van de één-kind-politiek kent China een mannenovershot van ongeveer 30 miljoen. Zijn ouders zien Bao als hun ouderdagsvoorziening en hij wordt sterk onder druk gezet om toch vooral te gaan trouwen. Bao opereert echter in een markt met weinig vrouwen. Bovendien is hij veeleisend en gedraagt hij zich net zo onvolwassen als de gemiddelde westerse twintiger.

In de tweede verhaal zien we de Canadese Denise, een hevig tegenstander van abortus- en geboorteplanningspolitiek. We zien haar NGO succesvol lobby’en bij de Verenigde Naties, onder het motto “If poverty is the problem, let’s fix that”.

De laatste docu is geschoten in Kampala, Oeganda. Het straatarme land heeft een van de hoogste geboortecijfers ter wereld. Hier zien we een bevlogen journaliste Gladys aan het werk. Zij probeert in de steek gelaten kinderen terug te brengen naar hun ouders, of tenminste in een kindertehuis te plaatsen. Het is schrijnend te zien hoeveel kinderen achtergelaten worden, omdat hun ouders (vaak alleenstaande moeders) niet meer voor hun kinderen kunnen zorgen.

Misconception laat het failliet van regulerende bevolkingspolitiek zien en toont aan dat het vooral belangrijk is dat vrouwen scholing krijgen en mondig en zelfstandig worden wil het geboortecijfer van een land gezonde vormen aannemen.

Magic In The Moonlight – Woody Allen

Die vent heeft al enkele honderden films op zijn naam staan, maar ik blijf bij Woody Allen altijd denken aan Everything You Always Wanted To Know … Het was meer toeval dat we bij Magic In The Moonlight belanden. We stonden ineens in de Filmhallen en kochten het eerste het beste beschikbare kaartje.

De film speelt een kleine honderd jaar geleden in Zuid-Frankrijk. De decors en landschappen zijn erg mooi. Het verhaal is simpel: een goochelaar probeert een medium te ontmaskeren, en oh mijn god, het ontaart in een romantische komedie. Colin Firth (54 inmiddels) is dertig jaar ouder dan zijn tegenspeelster, maar dat mag de pret niet drukken. De geloofwaardigheid wel, want het verhaal is slappe drek. Maar bij de ironische dialoog tussen de goochelaar en zijn oudtante over zijn vermeende liefde voor het meisje, dacht ik: wat is het toch fijn om in een bioscoop te zitten. En wat is het toch lekker dat de Filmhallen zo dichtbij zijn!