5 ways to listen better

Aanbouw – week 0

Op de plek van de aanbouw hebben we alle klinkers verwijderd. Grote planten zijn verpot.

Op de eerste dag verrijst er een bouwkeet in onze tuin.

Plaatjes Tweede Kwartaal 2015

 1. HuskyRuckers Hill
  Weergaloos album. Harmonieuze singer-songwriter pop.
 2. The Mountain GoatsBeat The Champ
  Nog zo’n prachtig album. Geheel over free-fighter Chavo Guerrero.
 3. Suuns –  Suuns And Jerusalem In My Heart
  Lastig.

Durak – Joeri Bykov

En voor de tweede keer binnen afzienbare tijd werd er een Russische film over corruptie vertoond: Durak. Het onderwerp maakt mij op zich niet uit, als het Russisch is ga ik er toch wel heen. Maar zo kort na Leviathan is het onmogelijk de films niet met elkaar te vergelijken.

durak

En die vergelijking valt voor Durak helaas niet positief uit. In de film wordt loodgieter Dimitri ‘s nachts opgeroepen voor een ernstige lekkage in een vervallen flatgebouw. Er dreigt zelfs instortingsgevaar. Dimitri aarzelt geen moment, en komt via via met burgemeester Galaganova van het stadje in contact, bij wie hij aanstuurt op onmiddellijke ontruiming.

De burgemeester viert juist haar 50e verjaardag in zo’n typische sovjet-feesttent met lange tafels, vol met drank en wodka, aangewakkerd door elektronische sovjetschlagers. De hele nomenklatoera is aanwezig, zwaar beneveld. Na Dimitri aangehoord te hebben, probeert elke aanwezige de schade voor zichzelf in te schatten. Stel dat het flatgebouw instort, dan zal onvermijdelijk aan het licht komen waar de renovatiebudgetten naar toe weggelekt zijn.

Men besluit de evacuatie in gang te zetten en dan – als de handen uit de mouwen gestoken moeten worden – komen de werkelijke verhoudingen in de stad aan de oppervlakte. De ontmaskering van burgemeester Galaganova en de val van enkele hoge ambtenaren wordt overtuigend ingeluid.

Meer moeite had ik met de plotselinge haast van Dimitri om het gebouw in het holst van de nacht stante pede te willen ontruimen. En waarom er niet eenvoudig naar een sporthal ge-evacueerd kan worden, werd mij ook niet duidelijk. Daar boette het verhaal aan geloofwaardigheid in ten op zichte van het sterke Leviathan.

Mooiste moment van de film was voor mij de lange shot van Dimitri die met snelle passen door de nachtelijke straten van de stad loopt, overtuigd van zijn missie. De shot wordt ondersteund door een 25 jaar oud nummer van de Russische new wavegroep Kino, Спокойная ночь. Eén van hun mindere nummers als je het mij vraagt, maar hier komt het volledig tot zijn recht.

Hempont

Een fietstocht op 1 maart langs de Hempont.

IMG_0793.JPG

De nieuwe flat bij de Den Uylbrug in Zaandam

IMG_4213

Raampje op de pont

IMG_4217

Onttakeling van de energiecentrale van Nuon in Amsterdam-Westpoort?

IMG_4219

Aanbouw – week 1

Het gat is gegraven. Een deel van de aarde is over de tuin uitgestrooid, de rest wordt afgevoerd. Het vlechtwerk voor de betonnen bak is gereed.

Zjizjek over de vluchtelingenproblematiek

Noorwegen bestaat niet http://www.groene.nl/artikel/noorwegen-bestaat-niet via @degroene

Misselijk van de Houthavens

Onze favoriete huisvideokunstenaar Ludovico heeft een wanprestatie geleverd. Het idee was misschien leuk, maar wie kan deze video, een nieuwe 1-minute-productie, uitkijken zonder misselijk te worden?

2. Woodheaven.

1. Liquido.

 

Plaatjes Eerste Kwartaal 2015

 1. Desperate JournalistDesperate Journalist
  Siouxie and the Banshees anno 2015!
 2. VesselsDilate
  Heerlijke bliepjes, piepjes en drums
 3. Courtney BarnettSometimes I Sit and Think, and Sometimes I Just Sit
  Ruige rammelrock, afgewisseld met onopvallende niemandalletjes
 4. KrillA Distant Fist Unclenching
  Een soort Sebadoh
 5. Illuminine#1
  Een verstilde variant van Sigur Ros
 6. Modest Mouse Strangers to Ourselves
 7. Two GallantsWe Are Undone
 8. PondMan It Feels Like Space Again
 9. The NotwistMessier Objects
 10. The Go! TeamThe Scene Between 

Sir Hummus

Afgelopen week hebben we het perfecte eettentje ontdekt voor als je snel iets naar binnen moet werken als je naar filmtheater Rialto gaat: Sir Hummus. Het zit bij Rialto om de hoek, op het Van der Helstplein. Ze maken dagelijks hun eigen verse hummus, puur, zonder toevoegingen, die ik verrassend romig vond smaken.

Voor keuzestress hoef je niet bang te zijn, je kunt namelijk kiezen uit drie gerechten: hummus naturel, hummus met ei en hummus met iets van vlees erin. Twee pitabroodjes erbij, hap hap, en hop naar de film!

» Sir Hummus