Onze man in Teheran – Thomas Erdbrink

Was dit stom toeval of hadden ze in de bibliotheek het boek speciaal uitgelicht? Ik had toevallig het boek Onze man in Teheran van Thomas Erdbrink meegenomen toen ik met de kids in de bieb was. Dat boek is al enkele jaren oud en beschrijft zijn bevindingen in Iran. Thomas – correspondent voor onder andere De Volkskrant – is met een Iraanse getrouwd en woont in Teheran.

Onze man in Teheran is een dun boekje dat ons in vlot geschreven, korte stukjes algemene en persoonlijke kanten van de Iraanse maatschappij laat zien. Zoals Thomas’ schoonmoeder, die er de kat de schuld van geeft dat Thomas en Newsha nog geen kinderen hebben. Maar ook over de zware luchtverontreiniging die Teheran steeds vaker in zijn greep houdt. Het aangrijpendst is de beschrijving van twee straatrovers die opgehangen worden.

Wat een toeval dat de VPRO gisteren is begonnen met het uitzenden van de tweede serie van Onze man in Teheran!

Marcella van Doorn Coaching

Marcella van Doorn Coaching richt zich op loopbaancoaching. Ben jij een drukke en ervaren vrouw en wil je ander werk, maar weet je niet goed hoe je het aan moet pakken? Meld je aan voor een gratis speedcoachsessie op www.marcellavandoorn.nl.

Crypto totals

Een handige site (hoewel nog wat rudimentair) om het totaal van de waarde van je crypto currency’s te berekenen, die van je hardware wallet en die van Coinbase tezamen: cryptototals.com.

Dierenwelzijnscheck

Varkens in Nood komt met een even simpele als ontnuchterende dierenwelzijnscheck.

5 ways to listen better

Wie is de Mol in Bakuriani

Afgelopen weekend zagen we dat het circus van Wie is de Mol was neergestreken in het Georgische spadorp Bordzjomi. Daar nam het gezelschap hetzelfde treintje naar Bakuriani als ik, 19 jaar geleden. De website van mijn Georgiëreis staat nog steeds online.

Georgië

Rotten – Netflix documentaires

Deze maand heeft Netflix een nieuwe documentairereeks het licht laten zien: Rotten, over de misstanden in de voedselindustrie. Aflevering 1 gaat over de productie van honing. Er wordt mondiaal meer honing geproduceerd dan bijen kunnen maken. Honing blijkt dikwijls te worden aangelengd met zoetstoffen. Een pot honing thuis is meestal een mix van verschillende soorten honing, wat dus een dekmantel blijkt te zijn voor het aanlengen ervan. In de documentaire krijgen de Chinezen de schuld van deze praktijken en zijn de Amerikaanse producenten de dupe. Dat krijg je ervan als de documentaire in de VS gemaakt wordt.

In de tweede aflevering wordt er ingezoomd op de explosieve toename van het aantal voedselallergieën en met name de pinda-allergie. Als voornaamste oorzaak hiervan wordt gedacht dat bij veel kinderen de darmflora niet meer rijk genoeg is, vanwege onze moderne hygiënische leefstijl en het gebruik van antibiotica op jonge leeftijd. Bij veel kinderen blijkt het bewust eten (langzaam opbouwen) van de voedingsmiddelen waar ze allergisch voor zijn, te helpen om over de allergie heen te komen.

De derde aflevering gaat over de knoflookproductie en opnieuw krijgen de Chinezen de zwartepiet toegespeeld. Eigen documentaires uitbrengen is natuurlijk een mooi streven van Netflix, maar er mag wel wat kritischer de hand in eigen boezem gestoken worden.

Second spliff

Gabbers opgelet: DJ Arjuna brengt onder de naam Fiasco Projects een nieuwe EP uit: Second Spliff.

De stins van Dekema te Baard

Vorig jaar heb ik een website gemaakt over de voormalige stins (stenen versterking) van Juw Hettes Dekema op www.dekemastins.nl.

Aanbouw – week 1

Het gat is gegraven. Een deel van de aarde is over de tuin uitgestrooid, de rest wordt afgevoerd. Het vlechtwerk voor de betonnen bak is gereed.