Zwemtochtenkalender 2019

Bronnen:

De correcties – Jonathan Franzen

Lekker dikke pil die je meesleept in een familiegeschiedenis van een op het eerste gezicht doodnormaal gezin uit de Mid-West van Amerika. Het speelt enerzijds in de jaren 70/80, wanneer het gezin van Enid en Alfred 3 jonge kinderen heeft.

Anderzijds speelt het rond de eeuwwisseling, als de vader van het gezin aan het dementeren is, terwijl de kinderen allemaal hun eigen drukte en problemen hebben en niet zitten te wachten op gerommel aan het thuisfront.De focus verandert voortdurend naar een van de vijf gezinsleden, ofwel in de tegenwoordig tijd, ofwel 20/30 jaar terug. Franzen zit bijzonder strak op de huid van de hoofdpersonages waardoor elke gedachte, hoe vermoeiend ook, zeer realistisch wordt. Dat is de sterke kracht van deze roman, de romanpersonages zijn ontnuchterend realistisch.

Helaas kiest Franzen soms voor uitweidende zijpaden die mij maar matig konden boeien: de beschrijving van de marketing van een nieuw medicijn, de smaakervaringen van de kok-in-wording Denise, het praatje van een effectenmakelaar. Wat een gezever allemaal. Geef mij maar de minutieuze observaties van de intermenselijke relaties!

Helden – Stephen Fry

Eerder maakte Stephen Fry al zoveel indruk door met Mythos een zeer toegankelijk boek over de Griekse mythologie te schrijven. Helden borduurt daar op voort. De voornaamste helden zijn Herakles die 12 onmogelijke werken moet verrichten, Jason die met zijn argonauten het gulden vlies terughaalt en Theseus die eerst naar Athene en vervolgens naar Kreta reist om het op te nemen tegen de Minotaurus in het labyrint van Daidalos.

Dit kan maar één ding betekenen: de strijd om Troje wordt het volgende boek van Fry en ik kan niet wachten!

Het leek wel lente vandaag

Westergasfabriek, Amsterdam Westerpark

Jan van Aken – De ommegang

Een meeslepend verhaal, dat je ondanks de nukkige, ontoegankelijke hoofdpersoon meesleept door belangrijke mondiale gebeurtenissen die rond het jaar 1400 plaatsvinden.

De hoofdpersoon Isidoor is een omhoog gevallen vondeling, die als arts furore maakt. Hij is arrogant, ongevoelig, berekenend en seksistisch. Hij laat zijn vrienden en vriendinnen gemakkelijk vallen. Als lezer is het moeilijk genegenheid voor hem op te vatten. Dat het toch de moeite waard is om 600 pagina’s lang zijn lotgevallen te volgen, komt door de boeiende beschrijvingen van de middeleeuwse steden die hij op zijn “ommegang” aandoet, en door het verbinden van grote historische gebeurtenissen met het avontuurlijke leven van de hoofdpersoon.

De goede zoon – Rob van Essen

Na laaiend enthousiaste recensies in De Groene kwam De goede zoon bovenaan mijn leeslijst terecht. De goede zoon is een roman met twee gezichten. Enerzijds blikt de hoofdpersoon terug, op zijn werkzaamheden in Het Archief en op zijn relatie met zijn moeder. Dan is Van Essen op zijn sterkst met indringende beschrijvingen en tastbare herinneringen. Anderzijds is De goede zoon een science fiction roman die in de (nabije) toekomst speelt. Nederland is een openluchtmuseum geworden, de mensen leven van een basisinkomen en vervelen zich kapot, omdat robots het werk doen.

De zelfrijdende auto heeft de wegen veroverd. De hoofdpersoon maakt een lange road trip in een zelfrijdende en converserende auto. De gesprekken tussen een mens en kunstmatige intelligentie deden mij denken aan de vele gesprekken tussen de hoofdpersonen in De oorsprong van Dan Brown. Brown’s plot is natuurlijk een knallende apotheose zonder weerga, terwijl Van Essen afwikkelt naar een rustiger einde. Alle toekomstscenario’s ten spijt, ik prefereer de Van Essen die terugblikt.

De leeglopers – Giovanni Verga

Alsof het de voorbode is van de huidige publieke onvrede in Italië, lezen we in Verga’s De leeglopers (1881) over een arme vissersfamilie in een Siciliaans dorpje die in de loop van de 19e eeuw langzaam maar zeker verpletterd wordt door de heersende klasse en hun eigen arbeidsethos.

De ondergang van de familie Leegloper is in een dromerige, poëtische stijl geschreven, met veel couleur locale. Het lot van de familie grijpt je aan en laat je niet meer los. Alleen de vele bijnamen maken het volgen van de dorpspersonages soms lastig. Wat dat betreft bijna een Russische roman!

“De man is het vuur en de vrouw het stro, en dan komt de duivel en blaast.”

Wederzijds – Kees ‘t Hart

Een Haags echtpaar wordt langzaam maar zeker een wraakgenootschap ingezogen. Zeer spannend geschreven, maar het verhaal beklijft niet.

Winterse plaatjes

De beste boeken van 2018

 1. Sapiens / Homo Deus / 21 lessen – Yuval Noah Harari
 2. Mythos – Stephen Fry
 3. Moby Dick – Herman Melville
 4. Der kleine Bruder – Sven Regener
 5. Een dagje naar het strand – Heere Heeresma
 6. Шпионский роман – Борис Акунин
 7. Feitenkennis – Hans Rosling
 8. Oorsprong – Dan Brown
 9. Renate Dorrestein – Mijn zoon heeft een seksleven
 10. Weg van liefde – Alain de Botton
 11. Hij kan me de bout hachelen – Hans Boland
 12. Onder de paardendeken – Russische winterverhalen