Leviathan – Andrej Zvjagintsev

leviathanZijn reputatie is gevestigd. Een nieuwe film van Andrej Zvjagintsev is een gebeurtenis op zich. Het filmmuseum Eye pakte bij de Nederlandse première uit met speciale vertoning. Jelle Brandt Corstius voorzag na afloop de film namelijk van verdiepend commentaar.

Leviathan werd de afgelopen weken bejubeld door de vaderlandse pers. Uit de kritieken steeg vooral het verhaal op van de machteloze strijd van het individu tegen de staat, gevolgd door verwondering dat deze film – met schijnbaar openlijke kritiek op Poetin – überhaupt in Rusland gemaakt kon worden.

Leviathan is inderdaad een indrukwekkende film. Monteur Kolja bezit een schilderachtig houten woonhuis aan het water in Teriberka, in het uiterste noorden van Rusland. De burgemeester van het oord heeft het op de locatie voorzien en dwingt Kolja voor een schamele prijs afstand te doen van zijn woning. Kolja vecht terug, maar betrekt al zijn naasten in zijn onvermijdelijke ondergang.

Zo simpel als de krantenrecensies het doen voorkomen, toont de film de strijd van de burger tegen de machthebbers niet. Het is niet alleen de staat de aan Kolja’s stoelpoten zaagt. Ook de mensen om hem heen en zijn eigen alcoholverslaving doen hem de das om.

Jelle Brandt Corstius (die na afloop van de film een onderhoudende monoloog van 30 minuten hield) destilleerde de volgende kenmerken uit de film die verwijzen naar het hedendaagse Rusland:

 • alcohol – het is een typisch Russisch cliché, maar tegelijk een ontnuchterend feit dat de wodkaverslaving van veel Russische mannen een ontwrichtend effect op de maatschappij heeft. In de film maken pubers zich deze vaardigheid eigen in een verlaten kerk.
 • corruptie – Corruptie is een eeuwenoud en onuitroeibaar verschijnsel in Rusland. Er lijkt geen kruid tegen gewassen.
 • er is geen waarheid – In de film krijgen we minutenlange preek van een orthodoxe priester te zien over “waarheid”. Jelle toont aan dat er geen waarheid is in Rusland. Russen zijn geoefend om de dubbele boodschap te verkondigen en te lezen.
 • de staat is je vijand – Het is voor een westerling moeilijk te bevatten dat de burger er in Rusland alleen voor staat. Wie naar de politie gaat, loopt grote kans er slecht van af te komen.

“Een stomp in de maag” typeerde een medewerkster van Eye de film na afloop. Hoewel ik aanvankelijk nog kon glimlachen om de opeenvolgende ontmoedigende gebeurtenissen in de film, werd de toon allengs serieuzer. De prachtige beelden aan het einde van de film werden versterkt door de muziek van Philip Glass (Akhnaten).

Van het filmmuseum kregen we na afloop een Russisch hartversterkertje ingeschonken. Heerlijk!

Boyhood

Na lovende kritieken van diverse mensen om ons heen besloten S. en ik Boyhood te gaan zien. In de film wordt de opgroeiende jongen Mason gevolgd, van zijn negende tot negentiende. Het bijzondere van de film is dat hij in 10 jaar gedraaid is, zodat je Mason letterlijk ziet opgroeien en veranderen.

In de film gebeurt niets bijzonders, ook al gebeurt er ontzettend veel: er groeit namelijk een mens op! Masons ouders gaan scheiden, zijn moeder verhuist naar een andere stad, Mason heeft het niet naar zijn zin op de nieuwe school, zijn oudere zus is een lastpak, de nieuwe vriend van zijn moeder drinkt teveel, zijn vader hertrouwt en krijgt een baby’tje, zijn moeder vindt na hard studeren een goede baan, Mason krijgt een vriendinnetje, en raakt haar weer kwijt, zijn vader verandert van een onverantwoordelijke afwezige in een serieuze en genegen vader, Mason gaat studeren.

Veel herkenbare gezinsperikelen zijn intiem en overtuigend in beeld gebracht. De meeste gebeurtenissen universeel, sommige typisch Amerikaans (Texaans): trouw zweren aan de vlag, schietlessen in het bos, de bijbel als verjaardagskado, campagnevoeren voor de presidentsverkiezingen, grote auto’s.

Boyhood is voor iedereen met kinderen een ontroerende en beklijvende film!

In de Amsterdamse Houthavens

IMG_3595

Slenk op Terschelling Wallpaper

Slenk op Terschelling

Klik op de foto om deze als wallpaper te downloaden.

Enkele boeken

Arjan PostmaBuiten!
Vermakelijke verhalen over de natuur.

Willem Frederik HermansDe donkere kamer van Damokles

Ik had dit boek nooit gelezen en was blij verrast door het spannende verhaal en het diffuse einde. Qua plek in het oeuvre vergelijkbaar met Mulisch’ De Aanslag en met Reves De Vierde Man.

James SalterAlles wat is

Er is nog hoop voor mannen op leeftijd die met een jonge vrouw naar bed willen! Recensenten zijn lyrisch over Salter, ik vond het meer soft-porno voor intellectuelen.

Hoewel, Salter kan heel goed overgangen beschrijven van het ene naar het andere onderwerp. Alsof er een terloopse opmerking gemaakt wordt, die langzamerhand steeds meer de oudere verhaallijn verdringt.

Van dit soort zinnen houd ik ook:

Ze wilde een man die onder andere George Amussen het idee kon geven dat hij zich misschien wel vergist had, als ze elkaar ooit zouden tegenkomen, wat vroeg of laat moest gebeuren, hoewel ze nog steeds boos was en het haar niets kon schelen wat hij vond.

 

Plaatjes derde kwartaal

Ik heb er niet veel ontdekt de afgelopen maanden. Heb je een tip, please let me know!

 1. Morrissey –  World Peace Is None of Your Business
 2. Kevin Drew – Darlings

A most wanted man

Het is een traditie geworden dat S. en ik de films van Anton Corbijn bezoeken. Nu ook nog de nieuwe bioscoop De Hallen in Amsterdam-West geopend was, hadden we twee redenen om de film A most wanted man te gaan bekijken.

Eerst bekeken we De Hallen, de bioscoop die in een oude tramremise gevestigd is. Die hal van de tramremise was blijkbaar lang en relatief smal, want zo ligt de bioscoop er ook bij. In de lengte, over tientallen meters ligt het bioscoopcafé, met allemaal tafeltjes langs de muur. Er tegenover liggen de negen kleine zaaltjes. De oude muur heeft nog de grandeur van vroeger. De wandjes die er voor de filmzaaltjes tussenin geplaatst zijn, zijn echter grauw en steriel geverfd, waardoor de ruimte een onpersoonlijke indruk maakt. Na afloop van de film zijn we dan ook ergens anders een biertje gaan drinken.

De film dan. A most wanted man gaat over een terroristische dreiging in Hamburg en de manier waarop de verschillende geheime diensten elkaar tegenwerken in hun ijver het gevaar te beteugelen. Het verhaal is geinspireerd door een boek van John Le Carré. Niet de eerste de beste, zou je verwachten. De kranten waren lyrisch in hun recensies.

Ik vond het verhaal innemend, maar de film vooral een matte vertoning. Philip Seymour Hoffman, die de hoofdrol vertolkt, zet een rechercheur neer zoals je die in alle Amerikaanse politiefilms tegenkomt: nors, kettingrokend, aan de whisky en in die eeuwige grauwe regenjas. Ook andere clichés worden niet geschuwd. De terrorist is natuurlijk geen gruwelijke gek, maar een verlegen, vriendelijke jongen. De mensenrechtadvocate die hem bijstaat is natuurlijk blond, knap en jong. Ook de manier waarop de verbale botsingen tussen de verschillende geheime diensten in beeld wordt gebracht, doet denken aan de eerste de beste Amerikaanse politiefilm. De dialogen worden prententieus opgevoerd, maar zijn niet gevat of verrassend.

A most wanted man was dus een leuke verpozing, maar bepaald geen instant klassieker. Wat zagen de recensenten toch zo anders dan ik?

Westerdok, Amsterdam onder augustusluchten

IMG_3500

Al wat schittert – Eleanor Catton

Al wat schittert is een geweldige page-turner die speelt op het ruwe, onontgonnen terrein van goudzoekers in Nieuw-Zeeland, 1866. De roman is als uiterst complexe puzzel opgezet. De rol van de schurk wordt vrij snel duidelijk, maar hoe alle verhaallijnen in elkaar gevlochten moeten worden blijft 830 pagina’s uitermate spannend.

Over Al wat schittert zijn boeiende recensies geschreven, zoals het zeer treffende De stand van de sterren in De Groene, dus op de inhoud hoef ik niet in te gaan. Het boek deed mij denken aan twee andere romans: Publieke Werken van Thomas Rosenboom (een roman met een boeiend, fictief verhaal rondom historische details) en aan De Quincunx van Charles Palliser, als een modern Dickensiaans verhaal, lekker dik en uiterst spannend.

Ik hoop dat de filmrechten al verkocht zijn. Het boek leest als een filmscript en ik ben benieuwd naar de cinematografische uitwerking ervan!

18132353-Al-wat-schittert-Eleanor-Catton

Plaatjes tweede kwartaal

 1. Liam Finn – The Nihilist
  Ruige en af en toe vervreemdende singer-songwriter.
 2. Peter Matthew Bauer – Liberation!
  The Walkmen is uiteen gevallen en Bauer vertegenwoordigde blijkbaar het minder psychedelische en meer rockende component.

Verder was het oude muziek die de klok sloeg.