Corruptie in Moskou III

De Tretjakovskij Galerij is het beroemdste museum van Moskou. In de twee filialen van het museum vind je alle grote Russische schilders, waaronder Repin, Serov, Malevich en Filonov. Voor een bezoek aan deze unieke collectie hadden wij graag een paar roebels over.
    Als je de Tretjakovskij Galerij binnenkomt moet je eerst door een grote zaal heen, alvorens je bij de kassa’s en de garderobe komt. In deze grote zaal zitten wat als politie-agenten vermomde wachters die tassen en jassen controleren. Ook aan ons werd gevraagd wat er in onze tas zat. Toen de controleur ontdekte dat wij Russisch-sprekende buitenlanders waren, vroeg hij: “Zijn jullie soms studenten?”
    Aangezien we dat toch niet konden verhullen zei ik maar gelijk de waarheid: “Nee, wij zijn toeristen.” De man begon direct te glunderen. “Kijk”, legde hij uit, “als je doorloopt betaal je bij de kassa 220 roebel voor een kaartje. Maar voor 100 roebel laat ik jullie hier direct naar binnen.” Grijzend wees hij naar een houten deur achter hem. Overrompeld door dit onverwachte voorstel begon ik te lachen. De controleur lachte luidkeels mee.
    “Nee, dat moesten we maar niet doen”, zei ik en we liepen door naar de kassa.

    » Moskou 2001