Garri Kasparov ziedend

Garri Kasparov heeft op zijn site kasparovchess.com eindelijk zijn reactie geplaatst op de WK-finale tussen Ponomariov en Ivantsjoek. Het is geen reactie in de trant van “Hoewel Ponomariov nog veel moet leren, ben ik erg blij voor hem.” Nee, Kasparov heeft geen goed woord over voor de nieuwe FIDE-kampioen.
    Het toernooi toont volgens Kasparov “het failliet van de nieuwe tijdregels”. Prachtige ideeën van Ivantsjoek sneuvelden in schoonheid omdat de spelers na de 30e zet steevast in tijdnood zaten. Volgens Kasparov heeft Ponomariov het geluk gehad dat hij tegen Ivantsjoek (die zijn zenuwen zelden in bedwang heeft) mocht spelen. “Tegen toppers als Anand, Leko, Sjirov of Topalov zou Ponomariov geen schijn van kans gehad hebben.”
    Als belangrijkste reden voor Ponomariovs overwinning noemt Kasparov de nieuwe tijdregels, die gunstig uit zouden pakken voor de jeugd, maar de kwaliteit van het spel bepaald geen goed doen. Ponomariov is dan ook absoluut niet te vergelijken met de vorige FIDE-kampioenen Chalifman en Anand. Ook Hans Ree zei trouwens in het NRC dat de gespeelde partijen door gebrek aan kwaliteit gauw vergeten zullen worden.
    Sneerend stelt Kasparov dat Ponomariov zijn deelname aan het supertoernooi in Linares nog niet bevestigd heeft. De jonge kampioen zou niet durven, want in Linares zou hij tegenover de echte kanonnen (Kasparov en Anand) komen te zitten, die hem met veel liefde graag een kopje kleiner zouden willen maken. De schaakliefhebber kan daarom alleen maar hopen dat de jonge kampioen juist wel naar Spanje komt!
    Kasparov haalt ook nog even flink uit naar de FIDE en zijn louche president Iljoemzjinov. “De grens tussen het snelschaken en het “klassiek schaken” is aan het verdwijnen!” Hij roept de schakers op om in opstand te komen tegen de nieuwe regels, maar dat zal weinig uithalen zolang Iljoemzjinov met geld blijft strooien. De strijd tegen de FIDE kan beter op nationaal bondniveau gevoerd worden.
    Het toernooi in Linares begint 22 februari. Was het maar vast zover!