Het geheim van Ponomariov

Zet 7 vrouwen bij elkaar en je krijgt een lawine van roddel en achterklap over je heen. Je hebt echter maar drie schakers nodig om het dubbele effect te bereiken.
    Vorige maand gaf Garri Kasparov de kersverse FIDE-wereldkampioen Roeslan Ponomariov een veeg uit de mantel. De 18-jarige Oekraïener zou niet durven aantreden in het toptoernooi in Linares dat vandaag is begonnen. Deze week komt de redactie op www.kasparovchess.com toch enigszins terug op deze boute uitspraak. Wat blijkt? De Spaanse organisatie heeft Ponomariov gebruuskeerd! Op de site van Kasparov staat een brief afgedrukt waar de burgemeester van Linares zijn diepe verontschuldigingen aanbiedt aan Roeslan. Hij heeft ondermeer spijt van “het misverstand, dat voortgekomen is uit onze brief met te emotionele opmerkingen”. Wat is er godsnaam gebeurd? Wat voor brief heeft het organisatiecomite van Linares (waarvan de burgemeester voorzitter is) in hemelsnaam aan Ponomariov gestuurd? Hopelijk brengt Hans Ree dit weekend wat licht in de duisternis!
    De brief besluit trouwens met de opmerkelijke woorden: “Wij zullen al het mogelijke in het werk stellen opdat het bezoek van [Ponomariov] uiterst comfortabel zal zijn en zal helpen om zijn prestige en imago als FIDE-kampioen te verstevigen.” Hoe gaat het organisatiecomite dit klaarspelen? Krijgen de andere spelers soms een verbod opgelegd om van Ponomariov te winnen?
    Kasparov heeft in elk geval zijn messen geslepen. De torenhoge favoriet voor de eindoverwinning mag van Anand, Adams en Sjirov verliezen, als hij deze jonge blaaskaak maar met wit en zwart als een orkaan van het veld blaast.