Topdagen voor de boeg in schaakland

Komende vrijdag starten twee supertoernooien, een in Frankrijk en een in Spanje. Die in Spanje, het toernooi van Linares, is vanouds het sterkste toernooi van het jaar. Naast regelrechte kanonnen als Kasparov, Anand en Ivantsjoek, doet ook de nieuwe FIDE-kampioen Ponomariov mee (dus toch!) en bovendien Michael Adams en Aleksej Shirov. Zes spelers uit de Top 10 dus. De laatste speler is Paco Vallejo. Hij mag de Spaanse eer hooghouden en die eer lijkt mij gered wanneer hij een half punt of meer scoort. Het toernooi gaat natuurlijk gewonnen worden door Gari Kasparov, maar misschien dat Ivantsjoek ex equo finisht!
    Tegelijkertijd start 400 km verderop in Cannes een toernooi met onder andere Morozevitsj, Leko, Topalov, Karpov, Gelfand en de winnaar van Wijk aan Zee en publiekslieveling van greut.nl, Jevgenij Barejev. Verder doet daar ook nog een kwartet Fransen mee. Morozevitsj en Topalov zijn hier de grootste kanshebbers. Ik denk dat de Bulgaar dit keer aan het langste eind trekt, want Morozevitsj liet in Wijk toch iets te wisselvallig spel zien.