Ambertoernooi 2002

Nog even en er worden jaarlijks meer schaaktoernooien gespeeld dan dat er verkeersdoden vallen. Zaterdag is in Monte Carlo voor de 11e keer het Ambertoernooi van start gegaan.
    In dit toernooi spelen de schakers op een dag twee partijen tegen elkaar: een rapidpartij van ongeveer een uur en een blindpartij, waarbij de schakers naar een leeg schaakbord op een monitor mogen staren.
    De fine fleur van de mondiale schaakwereld is uitgenodigd, maar omdat de Nederlander Van Oosterom zijn zuurverdiende duiten in het toernooi gestoken heeft, mogen Piket en Van Wely ook meedoen. Naast hen bestaat het deelnemersveld uit: Barejev (hij weer? nog steeds greut.nl-lieveling?), Gelfand, Ivantsjoek, de Hongaren Alamsi en Leko, wereldkampioen Vladimir Kramnik (die het toernooi al een aantal maal won), en verder nog een aantal “ietsjen” en “ov-ven”: Ljubojevic, Morozevitsj, Sjirov en Topalov.
    Kramnik is de gedoodverfde favoriet, hoewel hij wat slapjes uit het startblok geschoten is. Koploper van het toernooi is niemand minder dan Jevgeni Barejev!
    Hoewel de homepagebakkers van Lost Boys achter de site van het Ambertoernooi zitten, stelt het uiterlijk geen kloot voor. Uitslagen zijn er echter wel te vinden:
    » Het Ambertoernooi
    » Scherpe analyses op Kasparov.com