Linares – de 8e ronde / Cannes ten einde

Eindelijk een ronde in Linares waarover de oude toernooibaas, Luis Rentero, tevreden zou zijn geweest. De vader van de huidige toernooidirecteur zag de spelers het liefst elkaar in haren vliegen en als het dan toch remise moest worden, dan pas op de 87e zet met alleen nog de koningen op het bord.
    Anand maakte vandaag een iets minder slappe indruk dan in de eerste rondes en schoof Aleksej Sjirov opzij. Kasparov had even wat tijd en moeite nodig, maar met fijnzinnig tactisch spel wist hij Vallejo diens eerste nederlaag toe te brengen. Ivantsjoek wist in zijn 10e partij dit jaar tegen Ponomariov weer niet te winnen en zal het toch Spaans benauwd krijgen tegen deze tegenstander. De uitslagen derhalve:
    Anand – Sjirov 1 – 0
    Kasparov – Vallejo 1 – 0
    Ivantsjoek – Ponomariov 1/2 – 1/2
    Adams vandaag niet gezien.
De stand:
1. Kasparov 4,5 (uit 7)
2. Ponomariov, Anand, Ivantsjoek 3,5 (uit 7)
5. Adams 3 (uit 6)
6. Sjirov, Vallejo 3 (uit 7)

Het toernooi in Cannes is afgelopen en gewonnen door de Bulgaar Topalov en de Israelier Gelfand. Voormalig koploper Karpov verloor van Bacrot en eindigde op 50%. Anatoli lijkt aan het Timman-syndroom te leiden: de eerste helft van het toernooi speelt hij perfect, daarna speelt zijn leeftijd hem parten en gaat hij keer op keer de boot in. De aanmoedigingen van greut.nl aan het adres van Barejev hebben weinig geholpen. Anoniem eindigde hij in de middenmoot. De ontluisterende laatste plaats (2,5 uit 9) was voor de man met de hoogste rating, Morozevitsj. Ik ben benieuwd met wat voor verklaringen de analisten voor dit geval op de proppen komen.
    » Toernooi van Cannes