Morozevitsj wint Ambertoernooi

Met een puike score van 15 uit 22 heeft Aleksandr Morozevitsj het Ambertoernooi gewonnen. Prettig voor de schaker die vorige maand in Cannes nog volledig onderuit ging en als laatste eindigde.
    Met aanzienlijk minder genoegen zal Vladimir Kramnik op dit toernooi terugkijken. De officieuze wereldkampioen wist absoluut geen potten te breken, eindigde op de 8e plaats en liet alleen wat onduidelijk gruis achter zich.
    Het genot om de wereldkampioen te verslaan is groot. Het schijnt dat Ivantsjoek zingend met zijn vader in de lift stond, nadat hij Kramnik verslagen had in de blindpartij. Wat zou de Oekraïener precies gezongen hebben? Vrolijke volksliedjes, een eeuwenoude Oekraïense kozakkendeun of misschien toch de nieuwste hit van Britney Spears?
    De Nederlandse deelnemers, Piket en Van Wely, deden het traditioneel slecht. Het was jammer dat Jan Timman er niet bij was. Die heeft onlangs trouwens een zeer aardig boekje op de markt gebracht, dat niet uitgebreid ingaat op de Tartakowervariant van de Caro-Kannverdediging, maar heel losjes vertelt over de reizen die Timman gemaakt heeft als schaker. En dat zijn er veel geweest, naar o.a. Argentinië, Mexico en Joegoslavië. De jonge Timman bleek een eigenwijze levensgenieter die het met de moraal en de wet niet zo nauw nam.
    Het boek is volgens mij een uitgewerkt dagboek dat Timman 31 jaar lang bijgehouden heeft. Opvallend is namelijk de progressie van Jans schrijfstijl. Zeer vermakelijk!
    » De officiele site van het Ambertoernooi (wat een flutsite overigens!)
    » Jan Timman – Een sprong in de Noordzee