Wereldrijk in scherven

Dit weekend vindt er een grote manifestatie over Rusland plaats in De Balie in Amsterdam. Morgen worden er wat duistere undergroundfilms vertoond, vanavond treden de schrijvers Makanin en Tolstaja op en gisteren was er een heuse Russendisco.
    Die disco werd ingeleid met een lezing over de Geschiedenis van de Russische popmuziek. Omdat dit een Russenfestival in Nederland is, werd de lezing gehouden in het Duits. De helft ontging mij dus. De helft die overbleef was weinig bemoedigend: Russische bands zijn nooit veel meer geweest dan slappe kopieën van Westerse bands, alleen legden zij wat meer nadruk op de teksten. Met de val van het communisme is die geëngageerdheid gauw verdwenen zodat het gros van de Russische popmuziek troep is. Lijkt wel wat op de Nederlandse situatie dus.
    Op dit moment schijnt het skabandje “Leningrad” erg hip te zijn met hun cover “Nasjla” (je hebt mij gevonden) van de grote Zemfira-hit “Iskala” (ik heb jou gezocht).
    Na afloop van de vertelling mochten de voetjes van de vloer. De muziek stond erg zacht en bevestigde de stelling dat ook “Russische lounge” niet boven de middelmaat uitsteekt. Ook na meerdere wodkaatjes, die voor de on-Russische prijs van € 3,20 aan de man gebracht werden, bleef de muziek ondansbaar, zodat we maar tijdig afgezwaaid zijn.
    » De Balie