Sportkraker van het jaar begint!

Morgen begint één van de belangrijkste sportgebeurtenissen van dit jaar: de Tweede Etappe van het Grand Prix toernooi van de FIDE. Het eerste vond in april in Dubai plaats en werd, zoals ons allemaal nog helder voor de geest staat, gewonnen door de Hongaar Peter Leko. In een zinderende finale versloeg hij Aleksandr Grisjoek.
    Het interessante van de Grand Prix-toernooien is dat het volgens het knock-out-systeem gespeeld wordt (zoals we dat kennen van het tennis). In de eerste ronde heb je 32 spelers. Hiervan gaan alleen de winnaars door, zodat je na vijf rondes nog maar twee spelers over hebt. In een korte match strijden die om de eer (en om de zak geld die FIDE-generaal Iljoemzjinov beschikbaar stelt). Zou het WK Voetbal volgens dit oerspannende systeem gespeeld worden, dan zaten de Fransen nu al in het vliegtuig naar huis.
    In elke ronde spelen de schakers twee wedstrijdjes van 25 minuten tegen elkaar. Bovendien krijgen zij er voor iedere gedane zet nog eens 10 seconden bij. Houden de spelers na die twee partijtjes elkaar in evenwicht, dan volgt nog zo’n match, met nog minder speeltijd.
    In het toernooi dat morgen in Moskou van start gaat, speelt weer een groot aantal schakers van het allehoogste niveau mee. Publiekstrekker Numero Uno is natuurlijk Garri Kasparov, de beste schaker ooit. Het wordt zijn eerste toernooi onder de FIDE-vlag sinds 10 jaar. Het wachten is dus op een fikse rel, want Garri kennende trekt hij bij de eerste de beste tegenslag keihard aan de bel!
    Andere krakers zijn FIDE-wereldkampioen Ponomariov, ex-kampioen Chalifman, de geniale Ivantsjoek, winnaar van Wijk aan Zee Barejev, een grote groep andere Russen en ook nog enkele buitenlanders. Nederlanders doen vanzelfsprekend niet mee. Piket is gestopt, Timman ligt bovenop zijn zwarte dame en Van Wely heeft zijn auto tegen een Brabantse boom geparkeerd.
    Favoriet van greut.nl is daarom Ehsan Maghami Ghaem uit Iran. Wij hopen vurig dat hij met vlijmscherp aanvalsspel de trofee naar de bakermat van het schaken kan brengen!

    » De FIDE – Wereld Mafia Schaakbond en Organisator van de Grand Prix
    » Schaaknieuws op greut.nl