Italianen (1) – Corruptie

Italianen - Jan van der PuttenVan 1987 tot 1998 was Jan van der Putten correspondent voor de Volkskrant in Rome. Het lijvige boek Italianen is een weerslag van die elf jaar in Italiaanse dienst. De centrale vraag die Van der Putten zich stelt is: “Hoe is het mogelijk dat dit land met zijn mix van armoede en rijkdom, corrupte politici en grote macht van de kerk en de mafia toch voortreffelijk functioneert?”.
    Uit het hele boek druipt de ogenschijnlijke contradictie tussen een land met aan de ene kant een grote hoeveelheid culturele schatten, vriendelijke bewoners, een geweldige keuken, prachtige natuur en een heerlijk klimaat; en aan de andere kant een ongelofelijke bureaucratie en corruptie, waarbij de belangrijkste politici nauw verbonden zijn met kopstukken van de mafia, terwijl iedereen die hier te veel van afweet zonder pardon een kopje kleiner wordt gemaakt.
    Het boek “Italianen” stamt uit 1999 en is dus van voor de tijd van de bouwaffaires in de Randstad en de fraude met Europese CVS-gelden door het Ministerie van SZW. Van der Putten kan daardoor nog de schijn ophouden dat de door en door corrupte Italiaanse maatschappij mijlenver afstaat van de Nederlandse. Wel zet hij scherp uiteen waarom we ons ferm moeten verzetten tegen een samenleving waarbij bepaalde zaken pas geregeld kunnen worden na het betalen van smeergelden: deze kosten worden uiteindelijk namelijk altijd opgebracht door de gewone man.
    De corruptiemachine in Italië wordt draaiende gehouden door de staat, stelt Van der Putten, “dat wil zeggen door de belastingbetalers, (dat wil in belastingontduikend Italië voornamelijk zeggen: de loontrekkers), en door de consumenten, op wie de door smeergeld opgedreven kosten worden afgewenteld. Zonder deze praktijk zou het leven goedkoper zijn geweest en zouden het begrotingstekort en de staatsschuld aanzienlijk minder hoog zijn opgelopen.” Van der Putten concludeert dat “zonder smeergelden veel van Italiës chronische kwalen niet zouden hebben bestaan.”

    » Te koop bij de Noord Nederlandsche Boekhandel

    » Italianen (2) – Politiek
    » Italianen (3) – Mafia