Italianen (2) – Politiek

Berlusconi - Held der Italianen?Politiek bedrijven in Italië is een verhaal apart. Staat heel Nederland op zijn achterste benen als de voorman van een opkomende partij geëlimineerd wordt, in Italië is politiek geweld aan de orde van de dag. Na elke moord wordt de beschuldigende vinger steevast gericht naar radicaal links of naar de mafia.
    De huidige premier van Italië, Silvio Berlusconi, heeft zijn zakenimperium opgebouwd op een duistere financiële basis. Er lopen dan ook meerdere onderzoeken tegen hem. In Nederland moest de Minister van Binnenlandse Zaken Bram Peper aftreden, omdat hij iets te vaak Rotterdams gemeenschapsgeld in zijn privé-zakken had laten glijden. Kinderspel vergeleken bij Berlusconi.
    Van der Putten: “Er zijn landen waarin zelfs de lichtste verdenking van onregelmatig gedrag een [politieke] kandidaat al diskwalificeert. Berlusconi draait de rollen om en probeert zijn rechters te diskwalificeren. Hij heeft hen ontmaskerd als ambitieuze communistische politici, die hun justitiële macht misbruiken om hem als politicus en ondernemer kapot te maken.” De belangrijkste reden voor Berlusconi om politiek actief te worden was het redden van zijn zakenimperium, nadat zijn politieke beschermheren begin jaren 90 allemaal gewipt waren.
    De opkomst van Berlusconi’s partij “Hup Italië” in het begin van de jaren 90 die uitmondde in de verpletterende overwinning in de Italiaanse parlementsverkiezingen van vorig jaar, vertoont verrassende overeenkomsten met de triomftocht van de LPF in Nederland. “Het was nog nooit eerder gebeurd dat een instant-partij miljoenen stemmen veroverde zonder één politieke strijd te hebben gestreden, zonder één probleem te hebben opgelost en zelfs zonder een programma te hebben.” Van der Putten omschrijft de politici van “Hup Italië” als “carrièremakers, opportunisten en schipbreukelingen van het vorige bewind”. Het lijken Mat Herben en zijn mannen wel! Ons staat in Nederland nog veel moois te wachten, want zoals iedereen weet is Berlusconi politiek een ongeleid projectiel. Hij stuurt kritische journalisten bij de staatsomroep RAI de laan uit, terwijl bij de commerciëlen al nooit een kritische noot gehoord werd: die zenders zijn immers allemaal persoonlijk bezit van de heer Berlusconi. De regering van Italië moet het momenteel al een half jaar zonder Minister van Buitenlandse Zaken stellen. Silvio neemt de honneurs waar, nadat hij de “te onafhankelijke” minister de wacht had aangezegd.

    » Italianen (1) – Corruptie
    » Italianen (3) – Mafia