De Kift – Vondelpark

In 1917 vond de Russische Revolutie plaats. De tsaar en zijn hele hofhouding werden over de kling gejaagd en arbeiders grepen de macht. Parallel aan de politieke revolutie moest er ook een artistieke revolutie komen, vonden enkele Sovjet-kunstenaars als Charms en Zabolotski. Zij richtten De Vereniging voor Reële Kunst (Oberioe) op.
    Hun vernieuwing was gericht op het combineren van verschillende kunstvormen. In hun performances lieten zij acrobatische toeren, goocheltrucs en declamatie van gedichten op een absurdistische wijze samensmelten. Heel komisch en onbegrijpelijk, maar ontoelaatbaar voor de sovjetmacht. Nadat de Pravda een artikel gepubliceerd had waarin de Oberioeten ervan beschuldigd werden “te protesteren tegen de dictatuur van het proletariaat” konden de jongens inpakken. Hun enkeltjes Siberië lagen klaar.

De Kift in het VondelparkLeuk dat de Nederlandse muziekband De Kift uit de stoffige koffers van de Sovjetkunst het toneelstuk “Elizaveta Bam” van Daniil Charms opgediept heeft, met het idee er een gruizige rock-opera “Vier voor vier” van te maken. De definitieve uitvoering staat gepland voor het Holland Festival van juni 2003, dus dat het er vanavond allemaal wat rommelig aan toeging op het Openlucht Podium van het Vondelpark, mag de pret niet drukken. De show kwam wat traag op gang, de zang was dof en voorspelbaar, het strakke instrumentarium waar De Kift zo sterk in kan zijn, kwam niet uit de verf.
    Chapeau voor het idee een abstract toneelstuk om te toveren tot een muzikale veelvoeter. Jammer dat het tempo in het stuk zo laag ligt en de sterke kanten van het orkest niet benut worden. De volgende keer zou het publiek wel eens minder vergevingsgezind kunnen zijn dan de door de zelf meegebrachte drank in slaap gewiegde Vondelparkjeugd.

    » De Kift
    » De Kift – Vier voor Vier
    » Vondelpark Openlucht Theater
    » T S J A K
    » Poets of OBERIU
    » Oberiu