Staatsraad ontsnapt aan moordaanslag

Boris Akoenin staat midden in de schijnwerpers. In thuisland Rusland is de schrijver een regelrechte bestseller. In Nederland verschijnen zijn boeken één voor één bij De Geus. En Paul Verhoeven zou zijn het eerste deel van zijn detectivereeks willen verfilmen.
    De charme van Akoenins detectives is dat ze in de 19e eeuw spelen. In Rusland zijn al een stuk of tien delen verschenen, allemaal met speurder Erast Fandorin in de hoofdrol. Eén van de spannendste delen is “De staatsraad”. Dit verhaal is beïnvloed door Dostojevski’s “Boze Geesten” en speelt in het revolutionaire milieu in Moskou rond 1890. De “staatsraad” was in het tsaristische Rusland een ambtelijke rang en gaf aan dat iemand al behoorlijk op de carriereladder gestegen was. De staatsraad in de gelijknamige detectiveroman is niemand minder dan Erast Fandorin zelf.
    Moskou wordt opgeschrikt door een aantal gruwelijke moorden waarbij hoge medewerkers van de tsaar het doelwit zijn. Aan Fandorin de taak om dit bloedvergieten te beëindigen. Net als in een James Bondfilm krijgt Fandorin het zwaar voor zijn kiezen, maar trekt hij uiteindelijk natuurlijk aan het langste eind. Net als bij 007 ontbreken ook de madammekes en de precaire scenes niet. Net als bij Bond speelt het verhaal zich af in hoge milieus en achterbuurten tegelijk, is er een hoop vuurwerk en liefde, hebben de discussies tussen de romanfiguren de diepgang van een vissenkom en is de afloop van de strijd voorspelbaar. Toch leest het boek als een trein en kan de lezer pas weer rustig ademhalen als hij de laatste bladzijde verslonden heeft.
    Als je een Russische detective met een ingewikkelde intrige zoekt, kun je beter bij Neznanski / Topol aankloppen. Maar voor direct vermaak ben je bij Akoenin aan het juiste adres.

    » Akoenins Homepage
    » De staatsraad (Statskij Sovetnik) is nog niet in het Nederlands vertaald. Deze boeken al wel.
    » Akoenins uitgever in Nederland: De Geus
    » Verhoeven pakt de camera op
    » Het rode plein – Neznanski / Topol