IJsland in de maak

De Strokkur ontploftGeologisch gezien is IJsland een erg jong land. Het is nog in de maak, zeg maar. Daarom zijn er de afgelopen tientallen jaren nog meerdere vulkaanuitbarstingen geweest (die in 1963 zelfs een nieuw eiland voor de zuidkust opleverden: Surtsey).
    Niet alleen IJsland is in de maak, ook de IJsland-site. We zijn weer terug en met ons 600 foto’s. Alleen de allermooiste vinden straks hun plekje op het net.
    Hiernaast zie je één van IJslands belangrijkste toeristentrekkers: de geiser Strokkur. Eens in de vijf minuten wordt het water in de gat in de grond naar het midden toegezogen, waaruit een enorme blauwe zeepbel ontstaat die binnen een seconde uiteenspat, waarna een meters hoge kolom water opstijgt. Het water plenst neer alsof in het zwembad een gigantische dikzak een geslaagd bommetje maakt, maar dan nog harder.

    » Hele mooie foto’s van IJsland gemaakt door een Duits fotografencollectief