Zon, strand en zeehonden

Even een kort berichtje vanuit de noordelijke hoofdstad van IJsland, Akureyri. Het is hier opmerkelijk prachtig weer: tegen de poolcirkel kan het ´s middags gewoon plus negentien graden worden! Onze fleece, muts en winterjas dragen we alleen ‘s avonds.
    IJsland stikt werkelijk van de watervallen, die fotograferen we niet meer, onzin. Wel prachtig zijn de borrelende zwavelbaden, jammer dat ze naar stinkbommetjes ruiken… We hebben al diverse wonderen der natuur aanschouwd: gletsjers, geisers, kraters. Tijdens een heuse bird-watching tour hebben kolonies papegaaiduikers (puffins) gespot, evenals wat aalscholvers en een “white tail eagle” (hoe heet dat beest in het Nederlands?) met jongen.
    Vanmiddag zag M. in de haven van Siglufjordur een zeehond zwemmen, terwijl T. druk bezig was de auto te wassen. (Hoe snel kun je verburgerlijken?) Met samengeknepen billen rijden we hier over steile zandweggetjes langs de hoge kliffen. De bijrijder ziet de schitterende natuur, de bestuurder ziet scheel van angst.
    De IJslanders zijn een stug, maar vriendelijk volk. Ze zijn allemaal, zonder uitzondering, blonder dan Dlask.
Lud en Strumse