Theo van Gogh

Theo van Gogh vind ik een verwaande, vette kwijlebal, die weinig meer kan dan anderen beledigen en onbeduidende sexfilms maken. Toch wil ik hem graag voor twee zaken de credits geven.

Ten eerste speelt Van Gogh het bij elk tijdschrift, bij iedere radio- of tv-rubriek steevast klaar om na enkele weken samenwerking de laan uitgestuurd te worden. Van Gogh is duidelijk iemand die geen blad voor de mond neemt en vaak over de schreef gaat, maar van hielenlikkerij kun je hem moeilijk betichten. “Zijn eigen hachje redden” is er niet bij. Consequent tot hij er bij neervalt.

Deze week is Theo weer eens ontslagen, ditmaal bij RTL5. De manager-stropmans van deze tv-club haalde gauw bakzeil, nadat Theo ons aller Mat Herben had beschuldigd van het aannemen van steekpenningen. De LPF daagde Van Gogh voor het gerecht, en RTL gaf hem de bons. Vandaag valt op Theo’s webzijde te lezen dat de LPF haar aantijgingen alweer inslikt, bang als ze zijn dat Ome van Gogh in de rechtzaal een boekje open doet. Of RTL5 Van Gogh weer in dienst neemt is zeer de vraag na de loftuitingen die Van Gogh over had voor de directeur Van der Graaf: “die pygmee op plateauzolen”.

De onvoorwaardelijke pluim van de week krijgt Theo van Gogh echter niet voor zijn scheldkanonnades, maar voor zijn dappere steun aan Ayaan Hirsi Ali. In een zaal vol conservatieve moslims riep Van Gogh om applaus voor deze Somalische vrouw die voor emancipatie van de moslimvrouw pleit. “Wie durft te klappen voor mevrouw Hirsi Ali”, vraagt Van Gogh de zaal. Een schamel applausje. “Dank je wel dat jullie mijn vooroordelen bevestigen.”

    » Theo van Gogh ontslagen bij RTL5
    » ‘Wie klapt voor Hirsi Ali?’
    » Homepage Theo van Gogh (lees bijvoorbeeld de column over zijn ontslag bij RTL of het stukje waarin hij de vloer aanveegt met Volkskrantjournalist Francisco van Jole)

Update – 9 november 2004
In verband met de weinig opbouwende reacties van de laatste dagen en de grote toeloop op deze pagina, is besloten om (hierboven) een tagboard toe te voegen waarin iedereen zijn opmerkingen kwijt kan.