Frankrijk: 0 punten

Voormalige ontwikkelingslanden als Ierland, Spanje, Portugal en Griekenland hebben er flink garen bij gesponnen door lid te worden van de Europese Gemeenschap. Ook landen die sinds jaar en dag lid zijn van de EU, zoals Nederland, heeft het binnenhalen van de nieuwe landen geen windeieren gelegd. Ons land is rijker dan ooit tevoren. Angst dat de tien nieuwkomers van 2004 Nederland tot bedelstaf zullen brengen is daarom niet gerechtvaardigd. Ze zijn allemaal van harte welkom!
Plus tien, min een?    Maar ik zou er grif geld voor over hebben om die tien nieuwe landen te mogen uitruilen tegen één huidig lid van de EU, Frankrijk. Dit zonder twijfel asociaalste land van de geciviliceerde wereld gebruikt de EU namelijk louter als melkkoe voor het vetmesten van de eigen belangen.
    Hoewel Frankrijk tot de rijkste landen ter wereld behoort, slurpt het ieder jaar miljarden euro’s op aan landbouwsubsidies om de eigen oneconomische en niet-milieuvriendelijke landbouwproductie overeind te houden.
    Beangstigend is de onuitgesproken wens van de Fransen om op alle Europese fronten de eerste viool te spelen. Waarbij de Orwelliaanse regel geldt dat alle Europese landen gelijk zijn, maar Frankrijk iets gelijker dan de rest. Bizar was de opstelling van Frankrijk in de twist over het stabiliteitspact. In 2004 zouden alle aan de euro deelnemende lidstaten een begrotingstekort van minder dan 3% moeten hebben. Omdat Frankrijk en enkele andere landen hun zaakjes niet op orde hebben (en daarom eigenlijk meteen uit het verbond van de gemeenschappelijke munt gestoten zouden moeten worden) is na lang wikken en wegen besloten om die uiterlijke houdbaarheidsdatum te verlengen tot 2006.
    Maar zelfs dit is de eigengereide Fransen te snel. Zij hebben namelijk tot Sint-Juttemis tijd nodig om hun financiën op orde te brengen, want een land dat zoveel geld pompt in failliette (ex-)staatsbedrijven, krijgt zijn uitgaven natuurlijk nooit in de klauwen.
    La France, va-t-en!

    » Zie ook: Gaan Estland en Polen de Italiaanse mafia spekken?