Crossing Border

Ik dacht altijd dat Crossing Border een festival was voor louter muziekprofessionals, met vage acts op de dubieuze scheidslijn tussen muziek en poëzie. Omdat onze persoonlijke held Kristofer Åström optrad, hadden Strumse en ik voor de uitzondering eens een kaartje gekocht.
Kristofer Åstrom and Hidden Truck openden het Crossing Border festivalKristofer Åström & Hidden Truck
Met zijn band Hidden Truck onttrekt Kristofer Åström zich van de snerpende gitaren van Fireside en maakt hij vakkundige “Northern Blues”. Die kwam gisteravond zeer goed uit de verf in de Oude Zaal van de Melkweg. Hoewel de band onder zware invloed bepaalde grassoorten leek te verkeren staken de nummers goed in elkaar en voelden alle bandleden elkaar feilloos aan.
Kamagurka en Herr Seele
Vroeger traden Kamagurka en Herr Seele samen op; nu stond Kamagurka alleen aangekondigd. Gelukkig had hij zijn kale vriendmans Seele wel meegenomen, want zonder diens ijzige voorzetten zou er voor Kamagurka weinig af te maken zijn. De performance van Kamagurka is uitermate melig, zijn grappen zijn flauwer dan flauw, maar met pijn in mijn buik van het lachen verliet ik de zaal.
Heather Nova komt op om enkele van haar gedichten voor te dragenHeather Nova
Heather Nova heeft een gedichtenbundeltje geschreven, The Sorrowjoy. Een aantal van de gedichten hieruit, die voornamelijk gingen over haar jeugd op Bermuda en over het reizen met haar band, droeg zij voor. Bij eerste beluistering ervan valt weinig te zeggen over de inhoud, vooral Heather Nova’s stem viel op. Zodra zij haar akoustische gitaar oppakte voor een muzikaal intermezzo, betoverde zij de zaal met haar bijzonder mooie, heldere en krachtige stem.
Doves
De Doves sloten het avondje Crossing Border af. Hun cd “The last broadcast” is onvergelijkelijk saai, maar de potentiële verveling werd ongenadig fel weggeblazen met keiharde gitaarmuziek. De zaal werd overspoeld met een oorverdovende wall of sound, die merkwaardig genoeg plotsklaps stokte toen de Doves hun (enige) hit “Here comes the fear” speelden. Vloekend en tierend zette de band een nieuw nummer in en kort daarop verlieten zij mokkend het toneel.
 
Update: De optredens van Kristofer Astrom en Heather Nova zijn te beluisteren op 3 voor 12!
 
    » Crossing Border festival
    » Kristofer Åström & Hidden Truck
    » Recensie van Kris’ laatste cd “Northern Blues”
    » Kamagurka
    » Heather Nova
    » Doves
    » Concertrecensie Heather Nova – Paradiso – 6 juli 2004