Srebrenica

De parlementaire enquete over Srebrenica is in volle gang. Dat er flink wat misgegaan is en dat de Nederlandse soldaten als een gieter zijn afgegaan is inmiddels alom bekend. Dat de nabestaanden van de slachtoffers echter een slaatje uit het falen van de Nederlanders proberen te slaan is bedroevend.
    Iedereen weet dat er duizenden moslimmannen vermoord zijn. Deze mannen zijn echter niet vermoord door Dutchbatters, maar door Bosnische Serviërs onder leiding van Radovan Mladic. Als de nabestaanden geld willen zien moeten zij zich daar melden en niet bij ons.
    In Oost-Europa wordt alles wat uit het Westen komt iets te gemakkelijk beschouwd als een leeg te kloppen zak geld. Zouden de nabestaanden ook een advocaat in de arm genomen hebben als de VN-soldaten niet uit Nederland, maar uit Bangladesh afkomstig waren geweest?
    Er kan een gevaarlijk precedent geschapen worden als de rechter de nabestaanden gelijk geeft. In dat geval kunnen slachtoffers immers altijd voor genoegdoening terecht bij de ordehandhaver (in plaats van bij de dader). Als een demonstratie in Amsterdam weer in relletjes uitmondt, kan ik dan als bewoner de politie aansprakelijk stellen voor de overlast?
    De advcate van de nabestaanden, mr. L. Zegveld, kan de claim meer beter direct intrekken. Ons rechtssysteem in al nodeloos overbelast. En als dat gebeurd is moet de Nederlandse regering snel met financiële hulp voor Srebrenica over de brug komen. Niet omdat de nabestaanden in hun recht zouden staan, maar omdat dit van Nederlandse zijde moreel wenselijk is.

    » ‘Nederland en VN zijn aansprakelijk’
    » Dossier Srebrenica (NRC)