Anand en Lud aan de winnende hand in Wijk aan Zee

Klik voor een vergrotingSpeciaal voor de ongedurige lezers toog uw sterreporter vandaag zelf naar Wijk aan Zee om het heetste nieuws te kunnen brengen. Maar helaas, de favorieten hadden er op deze laatste speeldag weinig zin in. De nummers 1 en 2 van het Corus Schaaktoernooi, Vishy Anand en Judit Polgar, hadden hun tegenstanders al tot salonremises gedwongen voordat wij goed en wel in het kustdorpje aangekomen waren.

Gelukkig troffen wij reeds bij de ingang van de toernooizaal de zeldzame mogelijkheid de moeder van Loek van Wely te interviewen. Op van de zenuwen zag zij haar oudste zoon op de laatste dag de derde plaats verspelen door onnodig te verliezen van Aleksej Sjirov. Toen de kalme Sjirov Loeks razernij over zich heen had laten komen, bleek hij opeens vier pionnen voor en totaal gewonnen te staan. Een lichte deceptie voor Loeks ouders, die speciaal uit het Zuiden overgekomen waren. Godzijdank hebben zij nog alle vertrouwen in hun jongste zoon, die – zo werd uw verslaggever onder vier ogen toevertrouwd – F-16-piloot worden wil en inmiddels tot de KMA toegelaten is!

Klik voor een vergrotingAlles goed en wel, natuurlijk waren wij ook erg nieuwsgierig naar de verrichtingen van de “Anna Koernikova” van het schaken. Zij trad vandaag in het strijdperk tegen de “jongste grootmeester ooit”, Sergej Karjakin, zodat wij een lollige pot kinderschaak voorgeschoteld kregen. Met veel moeite, Kostenjoek heeft geen enkele keer van het bord opgekeken, sleepte onze heldin er een remise uit en voorkwam zo een vernederende laatste plaats in de B-groep.Klik voor een vergroting

Uiteindelijk moest uw reporter zelf ook met de billen bloot. Na een boeiende strijd bleek er in verloren stand plotseling een vrijpion te kunnen promoveren, zodat tegenstander Hein R. van een koude kermis thuiskwam. Op de foto ziet u Lud ongeoorloofde, maar winnende adviezen krijgen van caféschaaktijger Emile H.