Wijk aan Zee 2003

De Russische schaakdiva Sasja Kostenjoek (zonder bril)Tot vreugde van alle sportliefhebbers is dit weekend het Hoogovens Schaaktoernooi weer van start gegaan. Aan dit meest prestieuze sportevenement ter wereld doen weer ongekende toppers mee. Dit jaar zijn maar liefst vier wereldkampioenen van de partij: Kramnik, Ponomariov, Karpov en Anand.

Ondanks dit zware geschut leidt na twee vanouds de greut.nl-publiekslieveling Jevgeni Barejev. In de eerste partij vermoordde hij met zwart de kille Oekraïense wereldkampioen Ponomariov en in de tweede partij trok het Azerbeidjaanse schaakwonder Teimoer Radzjabov aan het kortste eind.

Leuk is de aanwezigheid van Loek van Wely, die de laatste 17 edities van het schaaktoernooi met een rode lantaarn afsloot. Hij begon dit jaar rustig met twee remises, maar vindt morgen Vishy “De Kraker” Anand tegenover zich. Daarnaast zijn we benieuwd naar het instortmoment van Jan Timman, dat meestal rond de zesde partij plaatsvindt. Tot dat moment kan Jan goed meekomen, daarna geeft hij torens en lopers als zoete broodjes weg.

Dit jaar toont greut.nl speciale aandacht voor de Grootmeester Groep B. Hierin speelt namelijk de 18-jarige Russische Grootmeester Aleksandra Kostenjoek, die door de Telegraaf met veel gevoel voor overdrijving de nieuwe “Anna Koernikova” genoemd wordt.

    » De officiële toernooisite Corus
    » Kasparovs schaaksite analyseert dagelijks de gespeelde partijen
    » Greut.nl schaken
    » Homepage Aleksandra Kostenjoek (Alexandra Kosteniuk)
    » Actuele schaakinformatie in het Nederlands!