Saddam, de mazzel!

Binnen afzienbare tijd zullen de VS hun aanval op Irak lanceren, ook al bevindt de westerse wereld zich in een spagaat over de vraag of zij de VS wel of niet moeten steunen. Links Nederland staat al maanden op haar achterste benen en probeert met alle mogelijke verdachtmakingen Amerika in diskrediet te brengen. Amerika wordt niet geloofd. Irak blijkbaar wel?

In de discussie over de vraag of er wel of geen oorlog moet komen, worden veel oneigenlijke argumenten gebruikt. Met name als het gaat om de zogenaamde ware reden van de VS, viert de fantasie van de tegenstanders hoogtij. De meest gehoorde reden, als zou het de Amerikanen te doen zijn om het veiligstellen van hun oliebelangen, is allang ontkracht. In een artikel in het NRC bijvoorbeeld toonde de onderzoeker Thomas Lippman aan dat als het de Amerikanen werkelijk om het veiligstellen van oliebelangen zou gaan, er veel effectievere en minder ingrijpende methodes zijn.

Vaak wordt ook als tegenargument genoemd dat ingrijpen in Irak de regio “in vuur en vlam” zet. Hoe dat vuur er uitziet weten inmiddels de Iraniërs, de Koerden in Noord-Irak, de soennieten in Zuid-Irak en de inwoners van Koeweit. Voor veel westerlingen is dit vuur blijkbaar niet heet genoeg geweest. Zij nemen blijkbaar liever genoegen met het feit dat Saddam zijn burgers en buren terroriseert, dan dat zij hun eigen vingers branden aan deze wrede intimidator.

Over de precieze reden van hun aankomende aanval zijn de VS niet duidelijk genoeg. Daarmee doen zij hun zaak geen recht. Maar het waarschijnlijke gevolg van hun optreden moet een opsteker zijn voor de verdedigers van de westerse vrijheid en democratie: de ontmanteling van de onmenselijke dictatuur van Saddam Hoessein. Onlangs pleitten in het GroenLinks Magazine Irakese vluchtelingen nog voor ingrijpen in hun vaderland. De tienduizenden Irakezen die hun land ontvlucht zijn, hebben dat natuurlijk niet voor niets gedaan. In Irak wonen is geen pretje. Overigens is het aantal Westeuropeanen dat politiek asiel aanvraagt in Bagdad al jaren ongekend laag. Maar de tegenstanders van een oorlog tegen Irak hebben blijkbaar meer vertrouwen in een man die met exact 100% van de stemmen gekozen is, dan in iemand die slechts 50% van de kiezers wist te overtuigen.

Saddam Hoessein moet weg. Als de Amerikanen die kastanjes uit het vuur willen halen is dat mooi meegenomen. Want als we in eerdere kwesties op actie van Europa hadden moeten wachten, waren er nu geen moslims meer in Bosnië geweest. Het gesputter van Frankrijk en Rusland is hypocriet. Zaak is dat de Amerikanen zo snel mogelijk korte metten maken met het regime van Saddam Hoessein en dat zij ervoor waken zo min mogelijk slachtoffers onder de burgers en militairen van Irak te maken.

    » Dossier Irak (NRC Handelsblad)
    » Dossier Irak (Amnesty International)
    » GroenLinks is tegen een oorlog in Irak (GroenLinks Magazine februari 2003)