William Golding – Heer der vliegen

Weinig boeken leken mij zo geschikt om op het strand in de warme Griekse zon te lezen als Goldings Lord of the flies. Het verhaal handelt namelijk over een groepje jongens die geëvacueerd worden voor de (Derde?) Wereldoorlog, maar bij een vliegtuigongeluk op een onbewoond tropisch eiland terechtkomen. Hier zijn zij gedwongen om het leven opnieuw op te bouwen. Hun strakke Engelse opvoeding blijkt dan maar een dun beschavingslaagje te zijn.

Nu is het natuurlijk niet zo dat ik de Grieken een dun vernisje beschaving toe wil dichten. Integendeel! Wel is het mogelijk om Zakynthos zonder enige overdrijving als een tropisch aandoend eiland te bestempelen. ;)

Enfin, met de Lord of the flies loopt het slecht af. Met Lord William Golding des te beter. Ik 1983 won hij de Nobelprijs voor de Literatuur. Rest mij nog één vraag: Waarom is dit boek in hemelsnaam een zo beroemde klassieker? Ik vond het verhaal wel aardig, maar zeker niet bijzonder…

    » William Golding – Biography (Nobelcomité)
    » Megapleuris (De Groene Amsterdammer)