Der Jan

Jan Ullrich spurt in zijn Bianchishirt weg bij ArmstrongNa zijn overdonderende overwinning in de tijdrit van gisteren is Jan Ullrich weer helemaal terug. Ik moet zeggen dat ik altijd mijn vraagtekens bij Ullrich gehad heb. Toen Bjarne Riis in 1996 de Tour de France won, hadden wij net vijf jaar knechting onder Indurain achter de rug. Eindelijk was de spanning in de Tour terug. Dat Riis zijn zege echter aan zijn meesterknecht Ullrich te danken had, was overduidelijk. De toen pas 22-jarige renner moest soms inhouden om in de bergen zijn kopman niet weg te rijden.

Een jaar later won Ullrich met overmacht de Tour. Velen vreesden toen een lange heerschappij onder de Duitser, die op zo jonge leeftijd al zo goed was. Maar daar zaten we niet op te wachten! Na de vijf jaar gapen onder Indurain, zouden we nu vijf jaar moeten slapen onder Ullrich…

Verfrissend en hoopgevend waren daarom de achtereenvolgende overwinningen van Pantani en Armstrong in 1998 en 1999. De Tour was weer spannend geworden, terwijl Jan Ullrich zich met andere zaken bezig hield. Helaas deed Armstrong wat hij beloofde: de ene Tour na de andere winnen. Een voetbalwedstrijd van Saenden 4 tegen SVA 6 was nog onderhoudender dan de Tour de France in 2000, 2001 of 2002… Iedereen vreesde het ergste voor 2003, le Centenaire.

En toen was daar gisteren opeens die magistrale race van Jan Ullrich, de enige echte uitdager van Lance. En omdat het vandaag toch te warm was om naar buiten te gaan, had ik goede zin om lekker de hele rit voor de tv te zitten. De schrik schoot er in het begin goed in toen Jan wat last van zijn darmen leek te hebben, maar in de finale op de Ax 3 Domaines werd de kijker beloond. De maffe oorbellendrager heeft het verschil tot 15 seconden teruggebracht. De troon van Lance wankelt!

Tip voor de Rondemaster van morgen: Samuel Dumoulin.

    » Jan Ullrich