Wat zei Ponomariov?

In de schaakwereld is het altijd heibel. Bij deze onrust zijn traditiegetrouw wereldkampioenen betrokken, want veel rellen hebben te maken met het verdedigen van de wereldtitel.

Om de verbrokkelde schaakwereld weer tot een grote familie te maken, zijn in het voorjaar voorstellen gedaan om de schakers van de PCA met die van de FIDE te herenigen. (Nu vertegenwoordigt de FIDE miljoenen schakers en de PCA slechts twee, maar die twee schakers zijn toevallig de sterkste ter wereld). FIDE-wereldkampioen Ponomariov zou volgens het Akkoord van Praag aantreden tegen Garri Kasparov, terwijl de PCA-kampioen Kramnik het op moet nemen tegen Peter Leko (waarom juist hij bij het kwartet vervolmaakt, is mij even ontgaan).

De laatste maanden gonst het vooral van de geruchten omtrent de match Kasparov – Ponomariov. Roeslan Ponomariov wilde niet akkoord gaan met de voorwaarden die de FIDE stelde aan deze match stelde en “blies” (volgens outsiders) Akkoord van Praag op. Op ‘s werelds grootste schaaksite World Chessrating wordt zelfs een dossier bijgehouden over het “Schandaal Ponomariov”.

Tot en met gisteren vond (in de Bulgaarse plaats Plovdiv) het EK voor landenteams plaats. Dat Roeslan Ponomariov zijn hoofd er niet helemaal bij heeft blijkt wel uit het feit dat hij zijn eerste partij tegen de Zweed Agrest verloor, omdat zijn mobiele telefoon afging, wat in de schaakwereld direct tot een reglementaire nul leidt. Onderwijl laten schaakjournalisten geen ogenblik onbenut om Roeslan verder uit te horen over “Het Schandaal”.

Ponomariov probeert zich in zijn antwoorden diplomatiek uit te laten, maar een misstap is zo begaan. Op een vraag van de Russische correspondent Vladimir Dvorkovitsj hoe het staat met zijn verhouding tot FIDE-president Kirsan Iljoemzjinov, antwoordde Ponomariov:

Ik heb niets tegen Iljoemzjinov. Hij is een getalenteerde organisator en heeft veel voor het schaken betekend. Maar momenteel moeten er nieuwe problemen met constructieve oplossingen te lijf worden gegaan. Volgens mij moeten de problemen in de schaakwereld onmiddellijk worden aangepakt. Als hij dit niet kan doen, dan is er een nieuwe president nodig.”

Een grote mond is een, maar aan het bord liet Roeslan het niet echt zien. De Oekraine eindigde 5 punten achter Rusland op een vijfde stek. Ponomariovs resultaten:

Agrest (Zwe) – Ponomariov 1-0
Ponomariov – Papaioannou (Gri) 1-0
Macieja (Pol) – Ponomariov 1/2
Ponomariov – Godena (Ita) 1/2
Ponomariov – Graf (Dui) 1-0
Damljanovic (Ser) – Ponomariov 0-1
Ponomariov – Gelfand (Isr) 1/2
Ponomariov – Van Wely 1-0

Positief schaaknieuws is er te melden vanuit Nederland (niet over het EK, waar onze jongens roemloos als dertiende eindigden…)! Volgende week gaat Friso Nijboer proberen het Wereldrecord Simultaanschaak te verbeteren. Tegen 320 spelers hoopt hij een score van 84% te halen. De organisatie is nog op zoek naar tegenstanders voor Nijboer: www.simultaanrecord.nl.

    » Wat zei Ponomariov? (World Chessrating)
    » Toernooisite EK