De magische contrabas – 3

Het spreekt vanzelf dat De Slegte absoluut niet doorhad dat hij in de gaten gehouden werd. Een grote, lelijke vogel die nauwelijks veren had – somber, verward, met een lange kale nek – volgde hem vanaf het afdakje van zijn flat. In zijn snavel hield de vogel een krantenfoto met daarop niemand minder dan… ja, dat was Herman de Slegte zelf, samen met zijn vrouw Ninelja en zijn dochter Pippie, op de tentoonstelling “Internationale bretels” in de Grote Jaarbeurs.
    Af en toe liet de vogel zijn foto op het blikken blad van het dak zakken en vergeleek de echte De Slegte hongerig met die op de foto. Hierbij druppelden afzichtelijk groene slijmklodders uit zijn snavel op de foto.
    Je kunt je voorstellen hoe verbaasd De Slegte geweest zou zijn als hij toevallig opgekeken had en zou zien wie er op het afdakje zat. Herman Nikititsj behoorde evenwel niet tot diegenen die in vogels geïnteresseerd waren, behalve dan als het om een gebraden kip ging die voor hem op zijn bord lag. Bovendien hield de gehaaide directeur van “Tweedehands sokken” zich bezig met het vraagstuk hoe hij twee wagons gebruikte zakdoeken als goederen voor kinderen door de douane kon krijgen.
    De Slegte verliet eindelijk de flatopgang en verpulverde – duidelijk tevreden – met zijn hak een schitterend geel blad op de grond. Hierna liep hij langs ontelbare andere bladeren en nam hij plaats in een nieuwe, zwarte auto.