Een plotselinge hit voor Gruppa Bravo

In Good bye Lenin! komt op een zeker moment een fragment voor waarin Alex ruzie maakt met zijn Russische vriendinnetje Lara. Zij loopt boos weg en reageert zich af met luide Russischtalige popmuziek. In de film speelt dan opeens het nummer “Verju ja” van het Moskouse ensemble Bravo.

Verju ja is in de jaren 80 in de Sovjet-Unie een grote hit voor Bravo geweest. Destijds maakte de geweldige zangeres Zhanna Aguzarova nog deel uit van de band. Toen zij eind jaren 80 naar de VS emigreerde, zakte haar carrière als een plumpudding in elkaar. De niet minder weergaloze Valeri Sjutkin werd de nieuwe leadzanger van Bravo, maar op de Goodbye Lenin-hit horen we nog van de schelle stem van Aguzarova.

Gruppa Bravo – zoals ze steevast genoemd worden in hun thuisland – bestaat nu alweer 20 jaar. Ook Sjutkin heeft de band verlaten en verzorgt troosteloze concerten voor de maffiose happy few in Moskou. Met Bravo gaat het beter. Hoewel zij steeds hun beste zangers zagen vertrekken, heeft de band een succesvolle move gemaakt van vrolijke rock-a-billy naar gevoelige pop, en is zij in Rusland nog onverminderd populair.

    » Gruppa Bravo
    » Zhanna Aguzarova (russisch)
    » Valeri Sjutkin (russisch)
    » Good-bye Lenin!
    » Good-bye Lenin! (recensie)
    » Russian & Soviet Music – Internet Resources