Good bye Lenin!

Good bye Lenin! - voortreffelijke filmNu wel een regelrechte filmtip: Good bye Lenin! van de Duitse regisseur Wolfgang Becker. Het verhaal van de film, die een regelrechte hype rondom de DDR heeft voortgebracht, mag inmiddels bekend verondersteld worden: Enige weken voor de val van de Berlijnse Muur in 1989 raakt de moeder van de 21-jarige Oostduitse Alex in een coma. Pas acht maanden later komt zij weer bij, in een totaal veranderd land. Omdat iedere opwinding dodelijk voor haar kan zijn, probeert Alex voor zijn moeder de DDR levend te houden in hun kleine appartement in Oost-Berlijn.

Hoewel de recensies in de kranten de afgelopen weken hadden doen voorkomen dat het om een komedie ging, bevat de film zoveel aangrijpende momenten, dat eerder van een tragikomedie gesproken zou moeten worden. Verder bevat de film standaardelementen als liefde, bedrog, dood, opoffering, verraad, liefde tussen moeder en kind, overdrachtelijke blindheid en humor. Dit alles op een achtergrond van een belangrijk keerpunt in de geschiedenis. Kortom, de gebruikelijke ingrediënten van een meesterwerk.

    » Good bye Lenin!
    » De Wende als zorgvuldig gereconstrueerd decor (recensie op cinema.nl)
    » Met een beetje moeite maak je de hele DDR na (duffe recensie in de NRC)