Beestenbende

Nutopia en Dienamo - ruziende natuurliefhebbersAlsof ons vermolmde omroepsysteem nog niet genoeg kleine zendgemachtigden telt, kwamen er de laatste dagen twee clubjes in het nieuws die met het thema “natuur en milieu” de buis op willen kruipen. Het gaat hier natuurlijk om integere instellingen, die met hun kale reet tegen de goed gevoelde ruif van de omroepgelden willen schurken. Want een aspirant-omroep (met het vereiste minimum van 50.000 leden) strijkt zo’n 15 miljoen euro per jaar op.

Hoewel ik lid ben van meerdere milieu- en dierenorganisaties, vind ik dit een uitermate beroerd idee. Ons land kent met zijn tientallen landelijke en talloze regionale omroepverenigingen een bonte, maar kleurloze lappendeken aan subsidieslurpende tv-makers. Naar mijn mening is Nederland het beste gebaat met één omroepvereniging á la de BBC. Deze zou zich alleen moeten bezighouden met het maken van radio- en televisieprogramma’s die de commerciële omroepen laten liggen.

Als de dierenbescherming zonodig de buis op moet, dient zij dat met eigen middelen te financieren. Voor het geld van de belastingbetaler bestaan betere bestemmingen.

    » Dienamo (dierenclubje 1)
    » Nutopia (dierenclubje 2)
    » Vóór oprichting omroep al ruzie (de Volkskrant)