Bezinning

Nog een paar dagen en vele miljoenen Nederlanders zullen zich weer ongegeneerd te goed doen aan op schandelijke wijze geproduceerd vlees. In dat licht bezien zijn de opmerkingen die minister Veerman van Landbouw afgelopen zaterdag in het NRC Handelsblad deed, bijzonder interessant.

“Consumeren is een morele daad”, zegt hij, waarmee hij Albert Camus parafraseert die meende dat passiviteit ook schuld kan maken. Dat wil zeggen dat je als je vlees uit de bio-industrie eet, ook mede verantwoordelijk bent voor je wijze waarop dit geproduceerd wordt. Een zeer gewaagde stellingname voor een CDA-minister! Maar hij heeft gelijk, de consument heeft namelijk een keuze: hij kan ook kiezen voor (duurder) diervriendelijk vlees van de biologische slager of helemaal geen vlees eten.

Veerman wijst ook aan waar de schoen wringt: honderdduizenden Nederlanders zijn lid van een natuur-, milieu- of dierenorganisatie, maar hun koopgedrag wijkt hiervan af. Zodra er ergens een supermarkt gehakt in de aanbieding doet, rennen de consumenten er massaal heen. Daarom is het jammer dat Veerman vindt dat je de consument niet mag sturen in het maken van zijn voedselkeuze. Hierin verschilt hij van mening met bijvoorbeeld coalitiegenoot Paul Cliteur van de VVD.

Wat mij betreft mag er een hoge belasting geheven worden op vlees dat niet diervriendelijk geproduceerd is. Hiermee voorkom je dat ons land overspoeld wordt door goedkoper vlees uit landen waar men nog dubieuzer produceert dan in Nederland. Als bio-industrievlees dan duurder wordt dan diervriendelijk vlees, ben ik benieuwd waar de consument voor kiest.

    » Derderangsburgers