Anands polsstok net lang genoeg

Uiteindelijk met de hakken over de sloot heeft Viswanathan Anand het Corus Schaaktoernooi gewonnen. In de voorlaatste ronde moest hij over de knie bij de Bulgaar Topalov, maar hij hield net een half puntje voorsprong over op Michael Adams en Peter Leko.
 
Voor Anand geen onverwachte prestatie. Tegenvallend was het resultaat van wereldkampioen Kramnik, die maar liefst drie keer de boot in ging en met een score van 50% nota bene nog de beste Rus was ook. Dat is wel eens anders geweest.
 
Geruchtmakend was reeds de partij in de eerste ronde die Kramnik verloor tegen Akopian. De meest indrukwekkende partij kwam denk ik ook van de hand van Kramnik. Met wit zette hij een overweldigende koningsaanval tegen Anand op, die echter met eeuwig schaak plotsklaps wist te onstnappen.
 
Schaakhistorie ook in groep B en C. Capablanca lijkt eindelijk een opvolger gevonden te hebben in de jonge Cubaan Bruzon, die volgend jaar in het A-toernooi mag deelnemen. En de Noorse voetballer Agdestein zal niet lang meer de beste schaker van Noorwegen zijn. De 13-jarige Carlsen won met 10,5 uit 13 de C-groep.
 
Eindstand groep A

1. V. Anand
2. P. Leko
M. Adams
8
4. V. Topalov
V. Bologan
6. L. van Wely
E. Bareev
V. Kramnik
9. V. Akopian
P. Svidler
A. Shirov
6
12. I. Sokolov
Z. Zhong
5
14. J. Timman 4

 
    » Corus Chess