The Last Samurai

Mijn grootste bezwaar tegen Hollywoodfilms is dat deze meestal voorspelbaar en/of moralistisch zijn. Het zal daarom niet verbazen dat aan de huidige bioscoophit The Last Samurai beide bezwaren kleven. Toch is The Last Samurai een goede film. Ik ben er alleen nog niet over uit hoe dat komt…
 
Tom Cruise speelt de Amerikaanse kapitein Algren die aan het einde van 19e eeuw in de bloedige strijd tegen de Indianen zijn idealen verloren heeft. Wanneer hem gevraagd wordt het Japanse leger te moderniseren, komt hij ongewild in aanraking met rebellerende samoerai, die de vooruitgang in Japan te snel vinden gaan. Hij wordt opgenomen in een samoerai-commune, hervindt zijn idealen en pakt het zwaard op tegen de legeronderdelen die hij eigenlijk had moeten opleiden.
 
Het is inspirerend om te zien hoe mannen met principes opportunistische vooruitgang bestrijden. Verder bevat de film vele mooie beelden, maar Japanliefhebbers kunnen thuisblijven, want The Last Samurai is opgenomen in Nieuw-Zeeland.
 
    » The last samurai