Hoe KPN Switchpoint uit te schakelen

Of het nu een hoax is of niet kan ik niet beoordelen. Een vreemd bericht was het in elk geval wel dat ik in mijn mailbox ontving:

LET OP!

De KPN heeft voor het gemak op alle telefoonnummers in Nederland Switchpoint geactiveerd! Dit is een door KPN ontwikkeld Internet betaalsysteem. Echter blijkt dit systeem nog niet echt (bewezen) veilig, niets vermoedende mensen zouden zo 3000 euro in de schuld kunnen komen doordat KPN standaard iedereen tot 3000 euro betaalkrediet heeft gegeven!

De KPN gaat er van uit dat als zij dit systeem voor iedereen standaard aanzetten de mensen het toch niet zo gauw weten uit te schakelen (zgn. “opt-out” regeling die veel spammers ook hanteren). Dit is de reinste misbruik van hun dominerende positie op de markt. Ik ben het niet bepaald eens met deze handelswijze en heb me dan ook per direct af laten melden van dit systeem.

Indien u zich ook wilt afmelden, ga dan naar deze pagina (en hou de telefoon bij de hand): www.switchpoint.nl. Klik op [Consumer], u ziet nu in beeld “Afmelding SwitchPoint Incasso”, klik op de link daaronder om u af te melden.

U moet nu uw (tiencijferig) telefoonnummer intypen en verzenden. U krijgt daarna een telefoonnummer (gratis 0800 nummer) en een code.

Bel met uw (thuis)toestel het opgegeven 0800 nummer en toets na de piep de code in.

Daarna verschijnt op de webpagina een bevestiging dat u zich afgemeld heeft.

Ik heb het nog niet geprobeerd, want ik ben aartslui en kom gewoonlijk pas in actie als het al te laat is.