Restaurant Utrechtsedwarstafel – Amsterdam

Gisteren zijn Strumse en ik uit eten geweest in de Utrechtsedwarstafel. Ik kan me niet herinneren zo lekker gegeten te hebben sinds we in april 2000 Trattoria Gennargentu in Cagliari bezochten.

Het restaurant wordt door twee vrienden gerund: Hans doet de bediening en is de wijnkenner, Igor staat in de keuken. Hun persoonlijke aanpak en betrokkenheid geeft de Utrechtsedwarstafel een volkomen eigen en unieke sfeer en is daardoor uitstekend geschikt om gezellig met juist zijn tweeën naar toe te gaan.

UtrechtsedwarstafelDe entree
Als je binnenkomt denk je even dat je per ongeluk de achteruitgang genomen hebt. De deur naar de wc staat open en overal staan dozen met wijn. Later blijkt dit bewust zo ontworpen is door de binnenhuisarchitect. Om een ontspannen sfeer te creëren is niet voor gekozen voor een eendimensionaal design waar alle elementen op elkaar afgestemd zijn, maar juist voor een strakke en tegelijk nonchalante inrichting: een moderne bar, strakwitte tafelkleden, overal wijnrekken, lege wanden en een plafond dat met strak gespannen Spaans zeildoek versierd is.

Het menu
Hans en Igor bepalen het menu en de drank volgens hun Menumatrix. Het enige dat jij hoeft te doen is het verrassingsmenu over je heen te laten komen: te eten en te drinken. Restaurants met een Franse keuken zijn doorgaans niet zo sterk in vegetarische gerechten. Maar aangezien wij van tevoren aangegeven hadden dat we een vegetarische maaltijd wilden, had Igor erg zijn best om ons iets speciaals voor te zetten. Daarin is hij met vlag en wimpel geslaagd. Ik weet niet meer precies wat het was (ik heb het namelijk opgegeten), maar het was erg lekker.

Wijn
Wijn is een specialiteit van de Dwarstafel. Hans struint twee maanden per jaar de Europese wijnvelden af op zoek naar de beste, lekkerste en bijzonderste wijnen. Bij elk gerecht serveert hij een andere wijn. Zo dronken wij gisteren een witte wijn uit de Elzas, een witte Toscaner en een Oostenrijkse dessertwijn. Ik ben absoluut geen wijnkenner (ik ben meer een wijndrinker), maar ik weet zeker dat ik geen van deze drie wijnen ooit geproefd heb, allen smaakten bijzonder!

Even zeuren
Zeikerds hou je altijd: Mr. Overgewicht Johannes van Dam heeft problemen met het concept van het restaurant. Overigens schijnt Wakker Dier in 2003 bij de Dwarstafel campagne gevoerd te hebben tegen het serveren van foie de gras. Gelukkig staat de Utrechtsedwarstafel inmiddels niet meer op de zwarte lijst.

Reserveren
Toevallig gaat het restaurant na vanavond een maand dicht. Hans gaat op zoek naar nieuwe wijnen, en Igor wil zich bezinnen op de menukaart. Maar niemand belet je om nu vast een reservering te maken voor eind augustus!

    » Restaurant Utrechtsedwarstafel (de website geeft een veel formelere en oubolligere indruk dan het restaurant in werkelijkheid is)