9 Rota (De negende compagnie)

9 rotaIn Nederland worden we overspoeld door Amerikaanse films. Daardoor zijn wij vrij goed op de hoogte van de Amerikaanse cultuur en de Amerikaanse geschiedenis. Dankzij films als Platoon en Full metal jacket weet iedere bioscoopbezoeker wel enigszins wat er zich dertig jaar geleden afspeelde in Vietnam. Dat de Russen hun eigen ‘Vietnam’ hadden, Afghanistan, is bij ons veel minder bekend.

Afgelopen jaar verscheen er in Rusland een film – 9 Rota – die erg aan Full metal jacket doet denken, qua thematiek en qua opzet. Beide films zijn natuurlijk oorlogsfilms, maar kunnen ook duidelijk als een aanklacht tegen oorlog gezien worden.

Ook 9 Rota is een film in twee helften. In het eerste deel zien we aantal Russische dienstplichtigen – die overigens wel vrijwillig voor Afghanistan gekozen hebben – in een opleidingskamp in Oezbekistan. Hier worden ze, op weinig zachtzinnige wijze, klaargestoomd voor het echte werk. Net als in Full metal jacket zien we in deze fase belangrijke vriendschappen ontstaan.

Daarna komen ze in Afghanistan aan, en de dreiging is vanaf dat moment continu voelbaar. We worden getuige van de verschrikkelijke situatie in het land, zowel onder de lokale bevolking als onder de jonge Russische soldaten.

9 Rota is een zeer professionele film: een aangrijpend verhaal, prachtig verfilmd. In Rusland een enorme hit. Als het een Amerikaanse film was geweest, zou het ook hier een geheid kassucces geweest zijn. Nu is het nog maar afwachten of hij überhaupt ergens in een Nederlands afgelegen filmtheatertje vertoond zal gaan worden…

    » 9 rota (officiële website)
    » 9-ya rota (The 9th Company – imdb)