Kruisigen

Oorlogsmonument in de BaarsjesVorige week werd ik bijna vermoord door onze kantinejuf: “Zijn jullie helemaal gek geworden?” Het duurde even voor ik begreep dat ze niet mij persoonlijk aanviel, maar ons stadsdeel. In het tv-programma Hart van Nederland had een hoogbejaarde verzetsstrijder zich beklaagd over het verwijderen van een oorlogsmonument op de Baarsjesweg. Moskeeën in de buurt zouden zich gestoord hebben aan het symbool van het witte kruis.

Een uiterst dubieuze keuze om op grond van religieus protest een oorlogsmonument te verwijderen. Zelfs in het door mij regelmatig vervloekte Rusland zijn lang niet alle Leninbeelden verwijderd. In de meeste normale landen regeert (tot op zekere hoogte) historisch besef. Een storm van kritiek woei over ons stadsdeel en het bestuur trok ijlings haar voorstel in.

Stadsdeelvoorzitter Van Waveren (PvdA) zei afgelopen zaterdag in Het Parool: “Wij lopen hier blijkbaar voor de troepen uit; we moeten maar wat minder hard gaan”. Hiermee suggereert hij dat het oorspronkelijke besluit om het monument weg te halen juist is, maar de bevolking hier nog niet klaar voor is. Een uiterst arrogante, regenteske en oliedomme opmerking. Gelukkig voor Van Waveren deed hij zijn uitspraak na de verkiezingen, anders hadden we nu geen PvdA meer gehad in De Baarsjes.

Het riekt trouwens naar een opmerkelijke handjeklap tussen de lokale PvdA en de plaatselijke pers. Hoewel het “kruisbesluit” genomen werd vóór de verkiezingen, berichtten AT5 en Het Parool er pas ná de verkiezingen over.

    » Kruis komt terug op oude plek (De Baarsjes)
    » ‘Christelijk’ monument in de Baarsjes keert terug (NRC)
    » Mgr. Punt: verwijdering kruis uit De Baarsjes onaanvaardbaar (Katholiek Nederland)
    » Stadsdeel op knieën voor kruis (GeenStijl)
    » De PvdA zwijgt