Blik op de Kaukasus

In februari jl. hield het Exclusieve Genootschap voor Slavische Cultuuroverdracht een bijeenkomst die gewijd was aan de Russische dichter Aleksandr Poesjkin. Gisteren vond een tweede avond van het genootschap plaats. Thema was ditmaal de Kaukasus.

Drs. Sterk nam de aftrap voor zijn rekening. Hij verklaarde zijn liefde aan de Georgische filmregisseur Temur Babluani, wiens film Een vlucht mussen (Perelet Vorobev) een denderende indruk op hem gemaakt had. Binnenkort verschijnt de eerste film van Babluani’s zoon, Géla. Voorafgaand aan de première van diens film 13 (Tzameti), vertoont het Filmmuseum de oude klassieker Een vlucht mussen. Op 31 augustus, 1, 5 en 6 september kunnen we terecht in het Filmmuseum.

Archie en Andre bespreken de salades

Drs. Beers nam het stokje over. Zij liet een aangrijpende documentaire horen over de “Russenopstand” op Texel in 1945, die zij ooit voor de KRO-radio gemaakt had. Aan het einde van de oorlog waren er veel Georgische (“Russische”) krijgsgevangenen gelegerd op Texel, die de Duitsers ondersteunden bij de verdeging van het eiland. Een gerucht dat de Georgiërs door de Duitsers op een schip zouden worden gezet dat tot zinken gebracht moest worden, leidde de opstand in. In 2 weken tijd sneuvelden 800 Duitsers, 500 Georgiërs en 100 burgers op Texel. (Zie de linkverzameling over de Russenopstand voor meer informatie.)

Voor veel negentiende-eeuwse Russische schrijvers, zoals Poesjkin, Lermontov en Tolstoj, was de Kaukusus een rijke inspiratiebron. Drs. Van Riemsdijk koos Lermontovs poëem De demon voor zijn blik op de Kaukasus. Hij droeg zelfvertaalde delen van het poëem voor en vergeleek de thematiek van het gedicht met problemen in de huidige tijd (zie hier voor de originele Russische tekst en een Engelse vertaling). (Archie, kun je mij nog delen van de vertaling doen toekomen? M.n. dat deel waarin de demon boven de Kaukusus vliegt en neerkijkt op de diamanten!)

Drs. Greuter tenslotte verraste met een kort reisverslag Reis naar Batoemi (dat binnenkort op deze website verschijnt), waarin hij de perikelen beschreef van zijn treinreis naar de Georgische havenstad in juni 1999. Helaas bleef hij in zijn verslag wat lang stilstaan bij bepaalde sanitaire voorzieningen, maar over Batoemi is naar eigen zeggen genoeg te vinden op Wikipedia. Vervolgens leerde drs. Greuter alle aanwezigen tot tien tellen in het Georgiërs, zodat ook vandaag nog in vele huiskamers zal klinken:
Tellen in het Georgisch
1. erti
2. ori
3. sami
4. otgi
5. goeti
6. ekvsi
7. sjvidi
8. rva
9. tsgra
10. ati
(het getal 13 kende iedereen al: tsameti).

Grote complimenten moeten tot slot gemaakt worden aan alle medewerkers van de catering, en met name aan Marielle. Haar creaties van de chatsjapoerrie en de vegetarische tsatsivi waren voortreffelijk!

Foto’s staan op Flickr (maar je moet als vriend ingelogd zijn om meer dan 4 foto’s te kunnen zien).