Kom van die wc af!

Terwijl ik mijn centen aan het tellen was, brak in Elista, waar het wereldkampioenschap schaken gehouden wordt, de pleuris uit. Topalov vond dat zijn tegenstander Kramnik wel erg vaak naar de wc moest en insinueerde hiermee dat er valsgespeeld werd. Hij diende zijn beklag in en vond dat beide spelers vanaf nu van slechts één toilet gebruik mochten maken.

Het beroepscomité (bevolkt door vriendjes van Topalovs secondant Danailov) gaf Topalov gelijk en deed de deur van Kramniks wc op slot. Kramnik verscheen niet aan het bord voor de vijfde matchpartij en bleef in zijn rustruimte wachten totdat de deur van het toilet heropend werd. Een reglementaire nul volgde.

Profs en toiletten (Russische wegwijzers)

Gisteren heeft Kramnik een open brief laten publiceren, waarin hij eist dat zijn toiletdeur weer geopend wordt, zodat hij in staat is om de vijfde matchpartij over te spelen (de nul accepteert hij niet). Verder wil hij ook dat Topalov zijn besluit om Kramnik aan het begin van de partij geen hand meer te geven, intrekt. Klaarblijkelijk wast iemand die zo frequent de toiletruimte bezoekt, goed zijn handen.