Techtalk

Vanwege mijn snel uitdijende mp3- en filmpjesverzameling kocht ik een tweede harde schijf, een lekker grote 200GB van Maxtor. Ik wilde er niets bijzonders mee, geen extra besturingssysteem opzetten of wat dan ook, gewoon naast mijn eerste harde schijf in mijn computer plaatsen. Toch stuitte ik op een reeks problemen. Ik zet ze hier uiteen, omdat ik mijn hele dag kwijt was aan installeren. Wellicht heeft een andere simpele ziel (met Windows XP, dat wel) er nog wat aan:

  • Als je een harde schijf in je hand hebt zie je dat er aan de voorkant plastieke miertjes bevestigd zijn, zogeheten jumpers. Voor een secundaire (tweede) harde schijf hebben deze geen rol. Standaard staan ze verticaal. Nu moet je de jumper(s) eraf peuteren en horizontaal zetten, dan heeft hij geen functie en zal je computer niet proberen op te starten van de nieuwe lege harddisc.
  • Als je de schijf in je computer geplaatst hebt (en hij voeding heeft en met het moederbord verbonden is), zal Windows XP hem automatisch herkennen. Het feest is van korte duur, want de Verkenner herkent hem niet. De schijf moet namelijk eerst geformatteerd worden.
  • Ga naar het bureaublad, klik op “Mijn computer” > “Beheer” > “Schijf beheer”. Daar staat je tweede schijf, zielloos niks te doen. Formatteer de schijf (menuutje met rechter-muis). Windows koos bij mij voor het NFTS-systeem. Mij best, volgens “Windows Help” is dit de beste optie voor grote schijven waar geen besturingssysteem op draait.
  • Een half uur later is schijf geformatteerd. Maar, krijg nou wat! Hij is slechts 128GB groot, terwijl ik voor 200GB betaald heb!
  • Download bij Maxtor de “Maxtor Big Drive Enabler”. (Werkt dit ook voor harde schijven van andere fabrikanten??) Run het programma. Bij mij gebeurde er niks, maar als jouw computer een jonkie is wellicht wel.
  • Download een bios-update voor jouw moederboard.

Hoi hoi, je bent 200GB aan opslagruimte rijker! Nu kun je weer rustig verder gaan met het downloaden van mp3’s en andere bedrijfskritische software!