Online een formulier invullen bij Triodos, wat een ramp!

We kozen dus voor een spaarrekening bij Triodos en wilden hem direct online aanvragen. Dat kon, want Triodos heeft een speciaal aanvraagformulier. Niets stond ons meer in de weg. Dacht ik…

Eerst moest ik een spaarrekening kiezen, dus lukte nog wel, hoewel de pagina er in mijn Firefox (versie 2.0.0.3, een van de modernste en populairste browsers van dit moment) er wat vreemd uitzag:

Het keuzeformulier ziet er vreemd uit in Firefox 2.

Toch meldt Triodos dat de website geschikt is voor Firefox 1.5 en hoger.

Toen stuitte ik op een van ernstige miskleumen van het hedendaagse internet: formulieren in Flash. Op zich heb ik niets tegen Flash, maar in 98% van de gevallen wordt het verkeerd, gebruiksonvriendelijk of ontoegankelijk ingezet: kleine lettertjes die niet groter gemaakt kunnen worden, kleine blokjes tekst met scrollbalkjes die verweesd verzuipen op een 22″-beeldscherm, tekst die niet te kopiëren is.

Bij Triodos liep ik tegen nieuwe irritatie-opwekkende eigenschappen aan.

Het aanmeldformulier is een ramp.

1. Als ik een formulier zie, scroll ik vaak even naar beneden om te kijken hoeveel vragen ik moet beantwoorden. Hier werd meteen het eerste invoerveld rood en schoot mijn scrollbar omhoog. Ik kon dus niet het einde van de eerste pagina van het formulier zien zonder eerst wat in te vullen.
2. Een handigheidje van Firefox is dat hij veelvoorkomende formuliervelden (zoals emailadres en telefoonnummer) automatisch voor je invult. Werkt wel met gewone formulieren, helaas niet met Flash-formulieren.
3. Een beetje organisatie heeft voldoende aan een postcode en een huisnummer en zoekt dan zelf de straat erbij op. Bij Triodos moet je alles zelf invullen.
4. Als je dan echt zo graag het geslacht wilt weten van de aanvrager, waarom bied je dan niet de gebruikelijke tikcirkeltjes (“radio buttons”) aan? Een uitrolmenuutje met maar 2 opties, “man” en “vrouw” – waarom in hemelsnaam zo omslachtig?
5. Nog een opmerking (we hebben het terrein van Flash inmiddels allang verlaten): als je graag wilt dat de aanvrager zijn geboortedatum invult op een bepaalde manier (dd-mm-jjjj), geef hem dan geen keuzevrijheid om al dan niet streepjes in te vullen (om vervolgens met foutmeldingen te gaan gooien), maar bied aan iets van een kalendertje, zodat de gebruiker geen fout kan maken.

Ik heb zelf weinig kaas gegeten van interactie-ontwerp, maar de ontwerper van dit formulier lijkt wel bewust tegen alle regels in te zijn gegaan!

Goed, ik zou al het bovenstaande nog kunnen wegslikken met de gedachte: Triodos geeft weinig geld uit aan haar website, want alles moet in maatschappelijk verantwoorde projecten gestoken worden. Maar als ik me niet vergis is de hele website gerealiseerd in GX Webmanager, een van de duurste CMS’en van Nederland, en – zoals wel voor meer “enterprise software” geldt – niet te implementeren zonder bakken geld aan dure consultants te besteden. Terwijl de “voorkant van de website” (dus niet het bankieren-gedeelte) weinig meer is dan een reclamefolder met wat formuliertjes en dat kan een handige programmeur ook maken met een gratis product als WordPress of Joomla. Goed, doen we er twee weekjes programmeren bij.

Maar ik heb een rekening kunnen openen, dus ik heb mijn einddoel gehaald! Maar als blijkt dat het bankierengedeelte straks ook zo uitermate gebruiksonvriendelijk is, stap ik alsnog over naar de ASN.

Update maart 2010:
De formulieren van Triodos zijn verbeterd en i