Ja, het is een Toyota Corolla geworden

Vanmorgen heb ik het koopcontract getekend van de tweedehands Toyota Corolla. Het had wat voeten in de aarde, maar uiteindelijk zijn we er toch uitgekomen.

Zoals ik vorige week al vertelde, hadden we een proefrit gemaakt in een 10 jaar oude Corolla (met 130.000 km op de teller). Na een gesprekje met de verkoper ging er 250 euro van de prijs af. Het tekenen van het koopcontract wilden we af laten hangen van de uitslag van de ANWB-keuring.

Maandag zijn we naar die keuring geweest en de uitslag was eenvoudig: “Het voertuig verkeert in een behoorlijke staat“. Natuurlijk waren er een paar opmerkingen, waarvan de belangrijkste waren dat de volgende onderdelen vernieuwd moesten worden:
– stabilisatorstangrubbers
– schokdempers voor
– banden voor.

De ANWB rekende voor dat alle vernieuwingen tezamen ongeveer 700 euro zouden kosten. Tevens stelden zij dat de vraagprijs van de auto 300 euro boven de maximale prijs lag. Met deze mededelingen in ons achterhoofd verlieten wij het keuringsstation in Den Haag.

Terug bij de verkoper volgde een gesprek dat tweeëneenhalf uur duurde. Aanvankelijk wilde hij zelfs alle banden vervangen, maar moesten de schokdempers voor onze rekening komen. Na nog wat gepoker stelde hij voor alle aanbevelingen uit het keuringsrapport over te nemen, maar daarbij wilde hij dan de originele verkoopprijs (die 250 euro hoger lag) weer te hanteren.

Natuurlijk gingen wij met die prijsverhoging niet akkoord en in een laatste wanhoopsoffensief gooide de man er weer 100 euro vanaf. Toen wij daarop ook niet in konden gaan, moest de verkoper met zijn baas overleggen. Deze was echter telefonisch onbereikbaar, zodat wij onverrichterzake huiswaarts keerden.

De volgende dag werden wij teruggebeld met de boodschap dat ook de baas de uiteindelijke prijs niet meer wilde verlagen. Na enig wikken en wegen hebben we toen besloten de koop toch maar te sluiten.

Tegen:
– De verkoopprijs lag 200 euro boven de maximale prijs voor een auto van deze klasse met deze kilometers.

Voor:
– Alle door de ANWB aangeraden reparaties worden door een BOVAG-erkend bedrijf uitgevoerd, zodat wij er zeker van kunnen zijn dat de auto (die toch 10 jaar oud is) technisch in een fatsoenlijke staat verkeert.

Maar wat de uiteindelijke doorslag gaf is alle heisa die er komt kijken bij het kopen van een auto:
– ANWB-keuring: 150 euro.
– Avonden lang zoeken op internet naar geschikte auto’s, bellen en afspraken maken.
– Oppas zoeken voor de dagen dat we naar auto’s willen gaan kijken.
Auto huren op de kijkdagen.
– Veel tijd, tot en met het opnemen van vrije dagen voor het maken van proefritten, het doen van onderhandelingen en het laten uitvoeren van keuringen.

Kortom, we hebben een iets te dure auto, maar we zijn er tevreden mee! Volgende week wordt hij afgeleverd.