Sloveense euro

Eerlijk zeggen, wie van jullie wist dat Slovenië is toegetreden tot de eurozone?

Vandaag vond ik een bijzonder muntje van 10 eurocent in mijn portemonnee. Er stond een soort tv-mast van IJsselstein op afgebeeld met de woorden: “Katedrala Svobode“. De vrijheidskathedraal dus, in een of andere Slavische taal. Maar welke taal? Tsjechisch?? Pools???

Het blijkt Sloveens te zijn. Dit verscholen Balkanstaatje blijkt op 1 januari jl. tot onze muntunie toegetreden te zijn. Hun euromuntjes hebben er dus ruim een half jaar over gedaan om mijn portemonnee te bereiken.

Op Wikipedia kun je het verrassende verhaal van de ontwerpen voor de muntjes lezen. De vrijheidskathedraal bestaat namelijk helemaal niet. Het was oorspronkelijk een ontwerp voor het parlementsgebouw, maar het is nooit in werkelijkheid gebouwd. Het staat nu dus wel op een munt. Waar de naam vrijheidskathedraal vandaan komt is volstrekt onduidelijk.

Leuke geldraadsels! Tijd om het Paleis voor Volksvlijt een plaats te geven op de Nederlandse euromunten?