De Poetin Show

Vandaag parlementsverkiezingen in Rusland. De vraag is niet of de aan Poetin gelieerde partijen winnen, maar of ze de tweederde meerderheid behalen en dus naar hartelust in de grondwet kunnen gaan spitten.

Het ziet er naar uit dat Poetin daar in zal slagen. De kiesdrempel is opgetrokken naar 7% (wat in Nederland zou betekenen dat de volgende partijen in de Tweede Kamer ontbreken: Partij voor de Dieren, SGP, D66, ChristenUnie, GroenLinks en de Partij voor de Vrijheid!).

Poetin op kerkbezoek

In de meeste westerse opiniestukken schuift men duidelijk Poetin de zwarte Piet toe: hij zou erop uit zijn om van Rusland een totalitaire staat te maken, met zichzelf als onbetwiste leider. Interessant is de mening van oud-sovjetdissident Vladimir Boekovski. Hij denkt dat Poetin helemaal niet zo nodig hoeft, maar gestuurd wordt door een groep potentaten die in Kremlin werkelijk de macht zou hebben:

“Volgens mij wil de omgeving van Poetin hem heel graag laten blijven. Van Poetin zelf hoeft het volgens mij niet zo. Hij houdt er niet van een loopjongen te zijn en bovendien zal hij steeds meer misdrijven op zijn kerfstok krijgen. De hele wereld zal hem gaan haten. Kijk nu al naar de westerse media.” (Prospekt 5, 2007)

Nu zijn Russen nooit vies geweest van complottheorieën, maar Poetin als marionet vind ik wel een aardige.