Dag 30: De weg omhoog

Hoewel de operatie al exact een maand geleden is, ging de revalidatie de afgelopen weken moeizaam. Drie keer per week heeft Tom fysiotherapie. Maar hij hoefde maar 1 oefening te doen, of hij kreeg zo’n last van zijn lies dat hij vervolgens anderhalve dag nauwelijks kon lopen. Uit wanhoop heeft hij daarom vorige week de arts opgebeld.

Diens commentaar was nogal nuchter. Alle pijnklachten klonken bekend en zijn advies was “neem het zoals het komt”. Dus forceer niets, als het lichaam nog niet wil, duurt de revalidatie maar wat langer. Tegelijkertijd raadde hij aan de sterkere pijnstiller (diclofenac) weer te gebruiken.

Sindsdien gaat het beter. De fysiotherapeut wilde afgelopen donderdag niets weten van “rustig aan doen” en werkte het zware trainingprogramma volledig af. Dat trainingprogramma ziet er overigens minder zwaar uit dan het is: 3 eenvoudige beenoefeningen waarbij spieren gerekt worden, moeten 10 keer uitgevoerd worden. Daarna mag Tom twee minuten op de hometrainer op het allerlichtste verzet. Kreeg hij vorige week na deze oefeningen telkens een zware terugslag; sinds donderdag houden de spieren het en is er eindelijk vooruitgang zichtbaar!

Ook op andere vlakken gaat het beter. Zijn concentratie gaat vooruit (gesprekken voeren of computeren houdt hij steeds langer vol). Slapen gaat ook beter nu hij ook weer op zijn zij kan liggen.