Egh, die sticky keys toch!

Opeens had mijn Asuslaptop kuren: als ik een letter typte verscheen er een cijfer op het scherm. Ik ontdekte dat de “function”-toets tegendraads handelde. Die cijfers moesten namelijks alleen dan verschijnen als ik de function-key indrukte. Omgekeerd kon ik nu wel letters typen door de function-toets te gebruiken. Niet echt handig.

Op typemachines kon je vroeger de shift-toets vastzetten om louter hoofdletters te typen. Iets dergelijks heb je op computers ook, de zogeheten sticky keys. Blijkbaar was er een toetscombinatie die de function-toets vastzette. Ik probeerde alles, van Ctrl+fn tot aan Alt+Ctrl+Tab+Shift+Win+Fn, maar niets verhielp het probleem van de sticky function-toets… Ik mailde de helpdesk van Asus en kreeg binnen een dag antwoord: de verlossende toetscombinatie begon met de Num Lock: Num-Lk+Fn, de enige die ik klaarblijkelijk niet geprobeerd had!