Poten af van Poti

Bij onze vrienden in Zuid-Ossetië heerst een onduidelijke situatie. Vooralsnog lijkt het erop dat de Russen het conflict hebben laten escaleren. Interessant was de toespraak die president Medvedjev gisteren gaf. Hij zei ondermeer: “Volgens de grondwet ben ik als president van Rusland verplicht om de levens en de waardigheid van Russische burgers te verdedigen, waar die burgers zich ook mogen bevinden.”

President Medvedjev over de situatie in Georgië

Klaarblijkelijk behoudt het Kremlin zich het recht voor om overal ter wereld gewapend in actie te komen, wanneer “de waardigheid van zijn burgers” in het geding is. Extra frappant wanneer je je bedenkt dat veel Zuid-Ossetiërs nog niet zolang geleden de Russische nationaliteit ontvingen. Het doet eerder denken aan expansie. Een gevaarlijke doctrine kortom, zeker nu de Russen – ver buiten Zuid-Ossetië – de luchthaven van Tiblisi en de haven van Poti gebombardeerd hebben. Het doet erg denken aan het pro-actieve imperialisme van die andere wereldmacht die regelmatig buiten zijn eigen landsgrenzen een bommentapijtje laat vallen…