Hakken en snijden – een jaar later

Tom in een rolstoelPrecies een jaar geleden lag ik op de operatietafel in Assen. Toen ik uit mijn verdoving ontwaakte had ik veel pijn, kreeg ik morfine toegediend en later die dag belandde ik op de intensive care, omdat ik te veel bloed verloren had. De eerste vijf dagen lag ik misselijk en verdoofd in bed, daarna begon de revalidatie.

Na twee weken kon ik trappen lopen met krukken en mocht ik naar huis. Het zou nog zo’n vier weken duren eer mijn bloedwaardes weer normaal waren en ik geen last meer had van slapheid, vermoeidheid en duizeligheid. Toen begon een periode van intensieve fysiotherapie, waarbij ik langzaam zonder krukken leerde lopen en vooral weer kracht in mijn benen moest krijgen.

Na een maand of twee kon ik weer enigszins op beide zijden slapen, buuhhh, wat sliep ik slecht in de eerste maand… In die tijd ben ik ook weer begonnen met zwemmen. Opmerkelijk genoeg is tot de dag van vandaag mijn schoolslag niet meer de oude, terwijl ik met borst- en rugcrawl nergens last van heb.

Na een half jaar werd ik 100% beter gekeurd door de bedrijfsarts en ging ik weer volledig aan het werk. In die tijd kon ik zo’n 10, 15 minuten lopen, daarna kreeg ik steevast pijn in mijn rug. Ik heb nog enige tijd fysiotherapie gedaan, maar ben al gauw overgestapt op mensendiecktherapie (beide tegelijk wordt door de ziekenkostenverzekeraar niet vergoed). Ook momenteel ga ik nog eens in de twee weken naar mensendiecktherapie en moet ik dagelijks thuis enkele oefeningen doen.

Als ik rustig loop kan ik wandelingen van een uur maken. Zodra ik het tempo erin zet, krijg ik last van mijn rug. Een deel van het probleem zit in het feit dat ik snel terugval in mijn oude, pre-operatieve (manke) looppatroon. Mijn looppatroon veranderen kost enorm veel moeite en concentratie.

Eveneens is opmerkelijk dat ik niet op mijn hurken kan zitten. Ik doe al maanden oefeningen om mijn beenspieren te rekken en langzaam maar zeker kom ik steeds een stukje verder, maar volledig ontspannen op mijn hurken zitten gaat niet.

Binnenkort verwacht de arts mij weer op het spreekuur.

Cross-posted op heupafwijkingen.nl.