Alle bands zouden zelf hun eigen muziek moeten verkopen

Muziekverkoop is al een jaren een hot issue. Wie betaalt er nog 20 euro voor een cd als je de plaat ook gratis (maar illegaal) kunt downloaden? De band zelf wordt er vaak ook niet wijzer van, want de muzikale strijkstok is erg lang.

De beste manier om je muziek aan te man te brengen is deze op je eigen website voor een lage prijs aan te bieden. Vijf euro lijkt mij daarbij een schappelijke prijs voor een MP3-album, een tientje voor een cd’tje met alles er op en er aan.

Vorige week stond het debuutalbum Clues van Clues (Arcade Fire, Unicorns) op de luisterpaal. Een prima plaat, maar nergens verkrijgbaar. (Dat wil zeggen, niet voor minder dan 18 euro te vinden in Nederlandse webwinkels, en 7digital.com had hem niet.) Na 2 uur zoeken op internet had ik eindelijk een website gevonden waarop muziek van de Montreal-underground aangeboden werd. Het MP3-album van Clues kostte hier CAD 8,69 (EUR 5,71). Zo hoort het! Meteen gedownload.

Clues