Ik schaam mij voor anderhalf miljoen Nederlanders

De vorming van een rechts kabinet is in volle gang. Niet tot ieders tevredenheid: op Facebook hebben zich al meer dan 60.000 mensen aangesloten bij de groep We apologize for the 1,5 million dutch people that voted for Geert Wilders.

Ik kan me best voorstellen met sommige mensen moeite hebben met de verkiezingsuitslag van 9 juni, maar waarom zou je je zou amechtig aansluiten bij een groepje mensen dat zich afzet tegen de PVV? Ik kan me die beweegredenen moeilijk indenken. Als je Geert Wilders verwijt dat hij het integratiedebat polariseert, waarom zou je dan zelf meedoen met een zwart-wit tegenstelling (je bent voor of tegen Geert Wilders en een middenweg is er niet)?

Als je tegen racisme bent, waarom zou je daar dan jezelf openlijk voor op de borst kloppen? Dat is snel gewonnen: veilig je naam aan een Facebookpagina verbinden. Kijk mij eens tegen racisme zijn! Kijk mij eens tegen Geert Wilders zijn! Onderwijl wordt op niet minder racistische wijze afgegeven op Limburgers (voor het gemak niet alleen op PVV-stemmende Limburgers, maar op de hele kliek bij elkaar, “geef die provincie maar aan België”).

Goed, anderhalf miljoen mensen heeft op Geert Wilders gestemd. Wil je die mensen nu uitsluiten door openlijk te laten blijken dat je je niet in hun keuze kan vinden? Ongeacht de reden waarop die mensen op de PVV gestemd hebben? De één kan het tempo van de veranderende maatschappij niet bijbenen, de ander is bang dat hij op zijn 66e nog steeds naar zijn saaie baan moet fietsen. Als jij er echt zo van overtuigd bent dat die stemmers het bij het verkeerde eind hebben, waarom zoek je die stemmers niet op, probeer je hun onvrede te begrijpen en te werken aan oplossingen? Het is wel erg makkelijk om vanaf een internetpagina te roepen dat een ander fout is om vervolgens op je luie krent in je eigen nest te blijven rondhangen. Welke tegenstander is ooit van het tegendeel overtuigd geraakt nadat hem voor de voeten geworpen werd dat men zich voor hem schaamt?

Dat moralisme zit mij het meest dwars: de overtuiging van die 60.000 ondertekenaars dat zij weten wat goed is en wat fout. En er niet voor terugdeinzen om hun opgeheven vinger te laten zien: “Ik schaam mij voor mijn medelanders”, “Ik ben woedend!

Maar aan de andere kant kan ik het ergens ook wel begrijpen. Ik schaam mij namelijk ook. Ik schaam mij voor die 11 miljoen Nederlanders die niet op een diervriendelijke partij gestemd hebben. Die het blijkbaar normaal vinden dat je kippen en varkens levenslang mag opsluiten in veel te kleine hokken. En dat je ze vervolgens op onterende wijze mag vervoeren en afmaken om ze voor een schijntje in de supermarkt te laten belanden. Ik schaam voor die egoïsten die hun AOW-leeftijd, hypotheekrenteaftrek of huurprijs belangrijker vinden dan het welzijn van een levend wezen.